Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - A. J. Cronin: Labutí zámek

Několik slov o autorovi

Archibald Joseph Cronin se narodil roku 1896, zemřel v roce 1981. Byl irsko-skotského původu. Nejdříve se stal lékařem, později začal s literární tvorbou. Mnoho jeho děl bylo úspěšně zfilmováno. Mezi jeho další tvorbu patří: Příhody z černého kufříku, Očistec, … a hvězdy mlčí, Klíče království a jiné.

Vydání

Nakladatelství Naše vojsko, Praha 1994

Děj

Hlavním hrdinou knihy je mladý ctižádostivý lékař Harvey Leigh, který se snaží o vědecký výzkum v oblasti očkování. Po jedné kritické noci, kdy tři jeho pacienti zemřou je donucen rezignovat. Jeho pověst vědce a lékaře je zničena a o práci přišel. Neví co dál dělat se svým životem a začíná pít. Jeho jediný přítel – chirurg z nemocnice, kde Harvey pracoval, mu doporučí, aby cestoval a na dovolené si odpočinul. Harvey proto nastoupí po moři cestu na Kanárské ostrovy. Jeho přítel však promluví s kapitánem a ten zařídí, aby se Harvey na palubě nedostal ani k jediné kapce alkoholu. Na palubě parníku se Harvey setkává s několika lidmi, s nimiž mnoho zažije. Corcoran – starý chvastoun ovšem s dobrým srdcem se stane jeho nejlepším přítelem. Ale vznikne tu ještě jedno, zajímavější pouto. On, který vždycky pohrdal city, najednou zahoří láskou k mladé bohaté angličance, která jede na Kanárské ostrovy na dovolenou a jmenuje se Mary. Ta mu často vypráví o svých snech a o tom, že se jí v nich vždy zjevuje zámek plný labutí a řekne mu dokonce, že jakmile ho prvně spatřila, věděla, že ho zná – prý z toho snu. V tu chvíli ani jeden z nich netuší, co se dále odehraje. Mary musí brzy k smutku obou vystoupit z lodi a oba si myslí, že už se vidí naposled. Kvůli zvláštním náhodám – nebo spíše osudu – je Harvey nucen zůstat v Santa Cruz, městečku, které je jen několik kilometrů vzdáleno od hotelu, ve kterém dlí Mary.

V Santa Cruz a hlavně v Laguně a Casa Los Cisnes zuří epidemie žluté zimnice. Harvey se tedy rozhodne odejít do Laguny a pomáhat nemocným. Náhodou se však dostane ke Casa Los Cisnes – Labutímu zámku. Není pochyb, že jde o místo, které vídala Mary ve svých snech. Za nějakou dobu se tam také s Harveym setkají – ona intuitivně hledá to místo, místo, o kterém ví, že tam najde muže, jehož miluje. Podle rad domorodců Mary zámek objeví a potkává se s Harveym. V té chvíli ale už má horečku – jasný příznak vážného onemocnění žlutou zimnicí. Harvey s ošetřovatelkou Susanou se o Mary ve dne v noci stará. Nakonec jí na poslední chvíli velice riskantním zákrokem zachrání. Poté se vracejí oba zpět do Anglie, a to hydroplánem Marynina manžela. Po příletu domů nevědí, co si se vzájemným citem počít. Nakonec však Mary opustí svého manžela, člověka, který ji má sice rád, ale nedovede být vážný a ani naplno prožívat emoce, a objeví se u Harveyho (který právě dostal novou práci) v bytě. A tím román končí.

Postavy

Harvey Leith - mladý lékař, jenž se průběhem románu přímo neuvěřitelně mění. Ze sebevědomého a nafoukaného člověka, jenž pohrdá city, lidmi i životem samotným, se stává milující člověk, jehož už rozhodně celého nepohlcuje práce tak jako dřív. Na začátku je ironický, zoufalý a zlomený…na konci pak vyrovnaný, milující, šťastný a se smyslem pro ty opravdové hodnoty jako je láska a přátelství.
Mary – 25-ti letá angličanka, která byla v 18-ti provdána za zámožného a milého gentlemana, s nímž se sice mají rádi, ale jejich vztah nelze nazvat láskou. I ona projde během knihy velkou proměnou. Z roztomilé mladé dívky se stává opravdová milující žena.
Corcoran - starší muž, který za svůj život vystřídal spoustu zaměstnání. Velmi upovídaný, ale také podvodníček a lhář, snažící se lidem zalíbit. Nikdy by ale ani mouše neublížil a spíše se snaží pomáhat.
Michael – Maryin manžel. Velice laskavý, velkorysý muž, gentleman v pravém slova smyslu. Je roztomilý a nejde ho nemít rád. Ovšem neumí brát věci vážně a vlastně na každý podnět se jen s pochopením usměje, případně z něj vytěží námět na pobavwení celé společnosti.
Ismay – Harveyho přítel. Dobromyslný, snažíci se pomoci, inteligentní, ale z velké části muž žijící pro svou práci.
A jiní: Susanna, misionář, matka Hemmingwayová, kapitán, steward, Dibbs, Elissa, Marquesa de Luego

Místo: Kanárské ostrovy, Anglie (Liverpool, Sussex)

Doba: první polovina 20. století

Citáty z knihy Labutí zámek


● „Pociťujete někdy štěstí, aniž byste věděl proč?“ zeptala se zasněně. „Prostě jen tak bez důvodu?“
● „K němu důvod hledat nemusíte,“ odpověděl mrzutě. „Štěstí je iracionální stav. Jakmile se nad ním zamyslíte, zmizí.“
● „Není třeba se nad tím zamýšlet,“ zašeptala. (45)

Kam dál?
Čtenářský deník - Archibald Joseph Cronin: Klíče království nebeského
Čtenářský deník - Archibald Joseph Cronin: Tři lásky

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - A. J. Cronin: Labutí zámek



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku