Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - J. Otčenášek: Romeo, Julie a tma

Několik slov o autorovi

Jan Otčenášek se narodil 1924 v Praze, zemřel 1979 tamtéž. Český spisovatel, filmový a televizní scénárista. Tvůrce divadelních her, televizních inscenací a seriálů. Realistický epik, autor próz s tématikou osudů mladých lidí na pozadí válečných událostí a poválečných společenských proměn i povídek pro děti. Vystudoval obchodní akademii (1939-43). Po nuceném pobytu v Německu, z něhož brzy unikl, nastoupil v továrně na letecké motory. V letech 1945-47 studoval estetiku na ‚Univerzitě Karlově‘. Od roku 1952 pracoval ve ‚Svazu spisovatelů‘, po roce 1973 jako scénárista a dramaturg ve ‚Filmovém studiu Barrandov‘.
Dílo: Byl jednou jeden dům, Plným krokem; Občan Brych, Kulhavý Orfeus; Když v ráji pršelo; Kluci z ořeší; Romeo, Julie a tma; Mladík z povolání

Děj

Hlavní hrdina, osmnáctiletý student gymnázia Pavel, najde na lavičce v parku smutné děvče s kufříkem. Tato židovská dívka (Ester) mu vypráví, že celá její rodina už je v Terezíně a i ona se má dostavit k transportu. Má ale veliký strach. Pavel jí nabídne úkryt a ona přijme. Schovává dívku před rodiči i všemi obyvateli domu v kumbálu vedle krejčovské dílny svého otce. Chodí tam za ní místo aby se učil na maturitu, nosí jí jídlo, povídá si s ní a poznává ji. Posléze se oba mladí lidé do sebe zamilují.

Pavel se rozhodne, že není dále možné ukrývat Ester v domě a chystá plán, jak ji odtamtud nepozorovaně dostat. Dříve, než se mu toto podaří, objeví Ester jednou v noci spolupracovník jeho otce. Ten o ní poví Pavlově otci, který se rozhodne okamžitě jednat a nazítří přepravit dívku ke své sestře na venkov. Tento plán je ale zmařen kvůli udání jednoho obyvatele domu, který spolupracuje s Němci. Ti začnou objíždět okolí a židovku hledat. Ester ztratí nervy a pokusí se utéci, aby ji u nikoho nenašli a tudíž nemohli nikoho potrestat popravou. Její útěk ale není promyšlený a vběhne přímo před jedno z německých aut. Děj končí jejím zastřelením.

Postavy

Ester – mladá a velmi hezká dívka vyděšená tím, co se okolo ní děje; bylo jí mnohokrát ublíženo a sama o sobě říká, že už nikomu nevěří (kromě Pavla); je velice citlivá.
Pavel – čestný hoch, který ví, co je správné, a nezalekne se ani hrozby tvrdého trestu. Je citlivý a spravedlivý, snaží se zachovat klid a rozvahu, ačkoli má velký strach a pronásledují ho noční můry o tom, co bude s Ester.
Pavlův otec – člověk schopný obětovat se pro svou rodinu, velice mu záleží jak na manželce (která je nemocná), tak na synu Pavlovi, jehož chování mu dělá starosti.
Spolupracovník Pavlova otce – bezdětný muž se srdcem na správném místě
Další postavy: Pavlova nemocná matka; Pavlův kamarád Vojta; soused, který v bitvě ztratil syna a přidal se na stranu Němců

Místo

Praha

Doba

2. světová válka, nedlouho po heydrichiádě

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - J. Otčenášek: Romeo, Julie a tma



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku