Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - J. Voskovec + J. Werich: Hry Osvobozeného divadla

Několik slov o autorech

Jiří Voskovec (* 1905 – † 1981) a Jan Werich (* 1905 – † 1980) spolu napsali ve třicátých letech dvacátého století mnoho pokrokových revuí (např. Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Osel a stín a další) a s režisérem Martinem Fričem natočili i několik filmů (např. Hej rup, Svět patří nám). Za okupace společně působili jako herci v USA, kam se J. Voskovec vrátil roku 1948, zatímco Werich zůstal v Čechách.

Vydání

Vydalo nakladatelství Český spisovatel v Praze roku 1958.

Poznámky

Knihu tvoří čtyři hry: Osel a stín, Balada z hadrů, Rub a líc a Těžká barbora. Podrobněji budu hovořit pouze o Baladě z hadrů, která se mi líbila nejvíc, protože popisovat děje všech 4 by bylo, myslím si, zdlouhavé. O ostatních třech se tedy zmíním jen velice stručně.

Balada z hadrů - Děj


Hra začíná na předměstské cihelně dvacátého století, ale děj se velice rychle a nad očekávání plynule přesune pomocí studenta a herce do Paříže doby Villonovy (lidé, co se nacházeli v cihelně hrají divadlo). Dál se pokračuje žertovným ztvárněním Villonova života (takže se objevuje Kateřina de Vausaulles, Filip, pařížský místodržitel a další, o kterých jsem psala už ve výpisku z knihy Jarmily Loukotkové – Navzdory básník zpívá). Důležitými osobami jsou kromě Villona také nuzáci Jehan a Georges, které v Osvobozeném divadle, kde hra běžela, hráli právě Werich a Voskovec. Tito dva se stávají přáteli Villona a po celou dobu jsou mu nablízku. Divadelní kus končí návratem do dvacátého století. Všichni zúčastnění sejmou masky a polemizují o charakterech a životech svých postav. Hra má ale také myšlenkovou podstatu, jak můžeme vidět například z písní do hry vložených a také dialogů mezi postavami.

Citáty

Písnička Hej, pane králi…
„Hej, pane králi, nebuď líný,
Vem hadry a jdi mezi lid!
Poznáš, co je živořit z dřiny,
Uvidíš za ten den tolik špíny,
Do smrti nebudeš mít klid.
A vůbec, velkomožní páni,
Přijďte se na nás podívat,
Vy páni, kteří jste tím vinni,
Že bída z lidí lotry činí,
Že vlky z lesů žene hlad.
Myslete si, že jsme jen lůza,
Že se nás nemusíte bát.
Jednou však popadne vás hrůza,
Až pod okny vám budem řvát:
Hej, křečkové a bařtipáni,
Je čas, budeme účtovat.
Pánové, sami jste tím vinni,
Že bída z lidí vlky činí,
Že nás proti vám vede hlad.“ (212)

Část písničky Svět naruby:
„Je to divný svět, divná láska,
když se mají dva rádi,
ale když jim plynová maska
při líbání vadí.“ (222)

Villon: „Tak řeknu za vás, co si myslíte. Františku Villone, provinil ses tím, že ses narodil básníkem . Tvoje vina, že myslíš a že říkáš nahlas, co si myslíš. Jak my tě jednou oběsíme, abys nemohl myslet a abys nemohl mluvit za ty, kteří se nechtějí spokojit se svou bídou.“ (240)

Část písničky Tři košile děda Nezamysla:
„Když je jednou těžař, árijec a pokrokář,
proč by nemoh býti velkootrokář.“ (246)

Vykladačka: „Zloba a láska, kořistnictví a lakota, bída a hlad, to jsou rekvizity, které nestárnou.“ (252)

„Nebudou vám vyprávět o dnešních událostech, ale pokusí se vám dokázat, že lidé jsou k smíchu, že si vzájemně komplikují život, že však, když je jim nejhůře, zachrání je zase právě to, že jsou lidmi.“ (z prologu k Těžké barboře, str. 389)

Postavy: Villon, Kateřina, Johan, Georges, žebračka, nuzák a další

Místo: Praha, Paříž

Čas: 15. a 20. století

Další hry Osvobozeného divadla


Osel a stín – Tato hra se odehrává ve starověkých Athénách a komicky znázorňuje život tamějších obyvatel. V některých směrech připomíná jednaní postav chování občanů Kocourkova. Hlavním motivem je spor Nejezchleba (nájemce) a Skočdopolise (vlastníka) o to, komu patří stín z osla – zda tomu, jehož je osel majetkem či tomu, kdo si ho pronajal.

Rub a líc – Tento kus se jako jediný odehrává ve dvacátém století (ve třicátých letech). Vypráví o majitelce továrny, jejích zaměstnancích a bídě dělníků i lidí, co jsou bez práce. Hra hovoří i o politické situaci – o hrozbě fašismu. Jako všechny hry uvedené v této knize je to komedie.

Těžká barbora - Komedie je zasazena do neexistujícího městečka Eidamu, které leží u Yberlandského hvozdu. Tam je připravena armáda cizího města, jež chce Eidam dobýt. Hra ukazuje intriky v Eidamu i armádě probíhající a odkrývá charaktery jednotlivých postav, na něž útočí břitkou satirou.

Forbíny a Hovory H s Werichem a Horníčkem (7x video)

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - J. Voskovec + J. Werich: Hry Osvobozeného divadla



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku