Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Pravda prohrává, mocní vítězí

Na úvod musím jasně napsat: tento článek NEVELEBÍ minulý režim ani SSSR a už vůbec ne levici. Komunisté mají na svědomí více obětí než jakákoli jiná ideologie.

Čím dále se díváme do historie, tím více se nám zdá, že víme, jak to opravdu bylo, že víme, kdo byl kladný a záporný hrdina. Má vůbec člověk šanci najít v běžných pramenech (hlavně média a široce dostupná literatura) o historických událostech nejen minulého století pravdu? Podle mého je to takřka vyloučeno. Pominu-li nějaké stále ještě utajované dokumenty a dokumenty nedostupné (skartace), vidím hlavně nechuť objektivně popisovat tyto události.

Teď to velmi zjednoduším: mám pocit, že za minulého režimu tu byl hrdinný Sovětský svaz a spřátelený socialistický blok, který čelil zlým imperialistům ze západu pod vedením Spojených států. A dnes? Dnes to vypadá, že udatné demokratické země (které dbaly a dbají na lidská práva) pod vedením USA porazily "říši zla", jež dusila svou tyranií značnou část světa.

Nyní vážněji. Za minulého režimu bránila pravdě nesvoboda slova. Dnes zase není vůle o určitých věcech mluvit. Média (nedokážu posoudit, zda vědomě) upravují obraz 20. století podle představ mocných. Není to typické falšování historie. Na něco se občas "zapomene", něco jiného se více zdůrazní. O co se například jedná?

Takřka se nemluví o tom, že kapitalismus začátku dvacátého století nebyl tím dnešním "kapitalismem s lidskou tváří". Byl to drsný systém, kde slabší upadli a byli ušlapáni. Za první republiky tu například nebyl funkční důchodový systém. Situaci v USA popsal sugestivně Upton Sinclair ve svém románu Džungle (vím o jeho levicových názorech, to nic nemění na tom, že situace byla opravdu taková). Nemluví se o politických procesech v 50. letech 20. století ve Spojených státech, nemluví se o tom, že Spojené státy byly po většinu 20. století zemí rasistickou.

To bylo jen pár příkladů. Proč se o tom nemluví? Protože dějiny tvoří vítězové. Naštěstí za hlásání těchto a podobných historických faktů není člověk v dnešní době perzekuován. Ale všemocná média se jimi prostě nezabývají. Televize přijme autorský záměr na dokumentární pořad (jistě velmi potřebný) o zločinech komunismu, nepřijme záměr o dělnických bouřích za první republiky. Totéž platí ve většině široce dostupných tiskovin.

Pravda se má sdělovat celá. Minulost nebyla černobílá. Žádný z velkých hráčů nebyl (a ani nemohl být) "Mirkem Dušínem". Nebojme se to nahlas říct.

Tublatanka - Pravda víťazí


Přečtěte si také článek Prodloužené zadržení, Obama, USA a strach.

Štítky: ,

Diskuse o článku Pravda prohrává, mocní vítězí

Blogger Unknown:

Objektivní popis je oxymoron. Je-li to popis, nemůže být objektivní.

Co se týče médií, doporučuji místo marného volání po objektivitě spíše osvětu o tom jak si každý může svůj objektivní pohled sestavit na Internetu.

Podle mě je práce s informacemi úkolem pro jednotlivce. Člověk sám si musí vybírat a nečekat že někdo vybere za něj. Ve chvíli kdy uvěříme v to, že nějaké médium je objektivní, jsme na cestě do pekel. Máme internet, složme si každý mediální obraz tak podrobný a tak vyvážený jak kdo potřebujem. Nespoléhejme, že někdo sestaví univerzální pohled, který bude vyhovovat všem.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku