Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě

Vlivem vlasteneckého hnutí vzniklo r. 1898 v Uherském Brodě Jubilejní krajinské muzeum. V letech 1899 - 1951 vykonávala muzejní práci Musejní společnost pro jihovýchodní Moravu (1899 - 1904) a Musejní společnost pro Moravské Slovácko (1904 - 1951). V činnosti Společnosti pokračovala muzejní společnosti až do r. 1955, kdy došlo k profesionalizaci a převedení muzea do státní správy.

V roce 1945 bylo muzeum oficiálně přejmenováno na Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě. Jeho pozdější činnost ovlivnil především výnos ministerstva školství a kultury z r. 1957, který ukládal zřídit při muzeu Komeniologické dokumentační středisko. 1. ledna 1991 se stalo novým zřizovatelem muzea.Ministerstvo kultury České republiky. Úkolem muzea je soustřeďovat dokumenty o životě a díle J. A. Komenského, jeho soudobém ohlasu a významu a umělecká díla všech oborů, mající vztah k činnosti a osobnosti J. A. Komenského.

Rozsah působnosti muzea pokrývá území celého našeho státu a muzeum úzce spolupracuje i se zařízeními obdobného charakteru v zahraničí. Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě plní své poslání již od svého zřízení jako specializované muzeum pro historii a národopis Uherskobrodska.

Podívejte se s námi na hrad Karlštejn.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku