Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Typy podnikové kultury

Kultura všechno nebo nic

Pro ni je charakteristický individualismus, velká dynamika všech procesů včetně kariérových vzestupů a pádů, vyšší fluktuace pracovníků. Vztahy na pracovišti jsou neformální, existuje zde rovnoprávnost postavení mezi muži a ženami, ale také jsou zde kladeny stejně velké požadavky. Vše je podřízeno úspěchu, při neúspěchu se na tento rychle zapomíná. Hrdinou se stává ten kdo dosáhne vyjímečných výsledků ve své práci. Úspěšní pracovníci se zde těší velké oblibě, která sebou nese autoritu, příjmy, moc a toleranci v případě dílčích neúspěchů.

Kultura chléb a hry

Narozdíl od předchozí je pro ni charakteristický týmový druh spolupráce, velkou roli hraje také přátelství. Pro pracovníky je důležitější atmosféra na pracovišti než fyzické podmínky samotné práce. Existuje zde také značná stabilita pracovníků i v případě jejich horšího hmotného ocenění. Za hrdinu je považován ten, kdo udělá něco pro kolektiv. Vývoj kariéry pracovníků je společenskou záležitostí.

Analyticko projektová kultura

Tato kultura je charakterizována pevně určenými pravidly a řádem, včetně kariérního postupu, stylu oblékání či vyjadřování. Nic se neponechává náhodě, všechna rozhodnutí jsou podřizována analýze založené výlučně na vědeckotechnické racionalitě. Řešení problémů na základě intuice, zkušenosti, štěstí atd. je nepřípustné.

Procesní kultura

Pro ni je důležitější samotný proces činností než cíl ke kterému mají tyto činnosti směřovat. Každá činnost je proto z důvodu zamezení možným chybám registrována. Hlavní roli hraje mocenská hierarchie - tj. každé pracovní místo ve firmě je charakterizováno především materiálními znaky jako výše příjmu, velikost kanceláře, vlastní telefon atd. Povyšování je věcí veřejnou včetně finančního ohodnocení. Hrdinou se stává pracovník, který dlouhodobě a bezchybně pracuje pro danou firmu.

Další možné typy podnikové kultury

- kultura frajerů,
- kultura tvrdé práce,
- kultura sázky na budoucnost,
- kultura postupu.


Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky: ,

Diskuse o článku Typy podnikové kultury



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku