Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - Viktor Dyk: Krysař

Několik slov o autorovi

Český básník, dramatik a novinář Viktor Dyk žil v letech 1877-1931.
Dílo: Marnosti – ironická deziluze; Buřiči – rozpor snu a skutečnosti, činu a skepse v poezii; drama Zmoudření dona Quijota, próza Krysař; válečná tetralogie – Lehké a těžké kroky, Anebo, Okno, Poslední rok; generační romány Konec Hackenschmidův, Prosinec, Prsty Habakukovy.

Vydání

A. Srdce v Praze 1923

Postavy

Krysař – hlavní postava díla, tajemný cizinec, který pískáním na svou píšťalu dokáže vyhnat z města krysy. Když ale hraje na svou píšťalu silněji, dokáže zmámit i veškeré lidi a odvést je, kam chce. („Kryeařova píšťala probouzela staré sny a staré hoře.“)
Agnes – milenka Krysaře a zároveň dlouhého Kristiána; miluje Krysaře
Dlouhý Kristián – mladík toužící po spokojeném průměrném životě
Sepp Jörgen – rybář, který všechno chápe velmi zpomaleně – všechno pochopí vždy až druhý den
Agnesina matka, konšelé Strumm a Frosch, hospodský Röger, kuchařka Černá Líza, Magistr

Místo: německé město Hammeln

Doba: neurčena

Děj

Příběh začíná první den pobytu Krysaře ve městě Hammeln. Seznámí se s mladou - ale už zadanou - dívkou Agnes, se kterou naváže milostný poměr. Poté, co Krysař vyžene z města téměř všechny krysy, má dostat zaplaceno, ale městští konšelé se zdráhají vyplatit mu celou slíbenou sumu s tím, že ve smlouvě jsou nějaké chyby. Krysař uvažuje o pomstě a napadne ho celé město Hammeln vyhubit – navést všechny jeho obyvatele do řeky tak, jak to dělá s krysami. Kvůli své lásce k Agnes si však svůj čin rozmyslí, setrvává dále ve městě a schází se s ní. Zajímavá je pasáž, kdy Krysař v hospodě U Žíznivého člověka potkává nějakého muže z jiného města, který se paktuje s ďáblem. Krysař ale jeho svodům dát se na tuto cestu odolá, protože ví, že by ďáblovi za jeho služby musel prodat své srdce. Tragédie nastává ve chvíli, kdy se mu jednoho dne Agnes přizná, že čeká dítě s dlouhým Kristiánem. Zapřísahá se, že Kristiána nemiluje, a chce, aby ji Krysař nenáviděl.

Druhý den si Agnes od své matky nechá vyprávět starou pohádku o hoře Koppel tyčící se nad městem. Podle této pohádky každý, kdo chce, se může skrz propast zející na jeho vršku, dostat do bájného Sedmihradska, kde se všem žije lépe. Agnes odejde z domu a už se nevrátí. Vrhne se do propasti. Její matka zešílí, zoufalý Krysař ji hledá. Nakonec se dozví, co se stalo, a chce ji následovat. Tesklivě a silně píská na svou píšťalu a celé město odvede s sebou. Všichni – až na Seppa Jörgena a nemluvně, které kdosi nechal samotné doma - končí v propasti. Zda se dostali do Sedmihradska nikdo neví. Sepp Jörgen se vydá na horu Koppel až druhý den i s nemluvnětem. Nakonec ale odolá touze skočit do propasti a odchází hledat ženu, která by nakrmila hladové dítě.

Citáty z Krysaře


„Lidé nesnesou nic tak málo jako to, co jim kazí chuť.“ (8)
„Muž, který klečí, není už docela mužem.“ (27)
„Nebudeš šťasten; ostatně co je na tom? Štěstí není vrchol. Snad jsi zrozen pro něco lepšího, nejsi-li zrozen pro štěstí.“ (38)

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - Viktor Dyk: Krysař

Anonymous Anonymní:

Skvěle napsáno !

 
Anonymous Anonymní:

Dobře zpracováno ;)

 
Anonymous Anonymní:

Docela stručné, ale pěkně zpracované,
až na jednu chybu - Agnes se nevrhne do propasti, ale utopí se v řece.

 
Anonymous Anonymní:

Agnes skočí do propasti, jelikož nechce žít, protože je těhotná s Christianem. Skočí tam po té, co si vyslechne příběh o sedmihradsku od své matky !

 
Anonymous Anonymní:

ne. Agnes se doopravd utopí. Učitelka mi to tež potvrdila...

 
Anonymous Anonymní:

Agnes se opravdu utopí, teď jsem to dočetla.

 
Anonymous Anonymní:

Třeba mohla skočit do propasti, kde byla voda a v ní se utopit :-))

 
Anonymous Anonymní:

Dokonalé!! mockrát děkuji :)

 
Anonymous Anonymní:

Agnes skočí do propasti na hoře Koppel, neji jediný/á kdo tu knížku četl ;)
Jinak super zpracovaní ;)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku