Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Zámek Buchlovice

Zámek BuchloviceBuchlovice jsou nepochybně jedním z nejpůvabnějších zámků Moravy. Jsou jako krásná dáma, která tají svůj věk (zámek dobu vzniku) a svůj původ (zámek svého stavitele).

Je až úsměvné, že v době, kdy se se značnou přesností datují Buchlovice, pohled ze zahrady stavební etapy hradů podle zbytků klenby, se nedokáží vědci shodnout na období výstavby celého zámku, krásně zachovaného a navíc poměrně nového. Nezbyde než se spokojit s konstatováním, že nejpozději po prvé čtvrtině 18. století zámek již stál, a že se na jeho výstavbě podíleli architekti Domenico Martinelli a Mořic Grimm. Zámek byl postaven pro Jana Gerharda Petřvaldského z Petřvaldu a je možné, že tento pán nechal vybudovat honosný zámek, pojatý na způsob italské vily, ve snaze vytvořit pro svou italskou manželku prostředí co nejbližší. Na sklonku 19. století a počátkem 20. století byl zámek citlivě upravován architektem D. Feyem a prof. Leixnerem jako reprezentační sídlo diplomata rakousko-uherského mocnářství Leopolda Berchtolda.

Buchlovický zámek se skládá ze dvou samostatných budov zhruba půlkruhového půdorysu, obrácených proti sobě nádvorními průčelími. Protože jsou budovy situovány na stupňovitém terénu, jsou nazývány horním a dolním zámkem, přičemž hlavním je ten níže položený. Interiéry tohoto dolního zámku jsou bohatě zdobeny štukem a malbami. Krásná je výzdoba sálu oválného půdorysu, prostupujícího dvěma patry. Tento sál s ochozem vyloženým do prostoru je zaklenut kopulí, kterou vidíme i z vnějšku na exteriérovém snímku. Zámek Buchlovice obklopuje zahrada, původně italská, později pozměněná ve francouzském stylu a v 19. století připojený anglický park. Zahrada i park obsahují četné domácí i cizokrajné dřeviny, v tomto počtu a kvalitě zřídka vídané. Obojí doplňuje sochařská výzdoba.

Podívejte se s námi také na Velehrad.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku Zámek Buchlovice



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku