Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Česko-Slovenská digitální parlamentní knihovna

Česko-Slovenská digitální parlamentní knihovna: tip pro zvídavé a třebas i pro učitele :)

Při svém brouzdání internetem jsem narazila na unikátní projekt českého a slovenského parlamentu, a to na společnou parlamentní knihovnu. Člověk by si mohl myslet, že poměrně jednoduchý design stránek nic zajímavého neskrývá, ale to by se dosti pletl. Tentokrát se totiž parlamenty skutečně vyznamenaly – a to jen v tom dobrém slova smyslu.

Digitální knihovna totiž poskytuje záznamy o všech zdokumentovaných jednáních nejenom českého a slovenského parlamentu od rozdělení republiky roku 1993 dále, ale dokonce i stenografické přepisy jednání parlamentu prvorepublikového, Snemu Slovenské republiky 1939-1945 nebo Sněmu království Českého 1908 - 1911. V tomto kontextu jsou jednání parlamentu z komunistického období samozřejmostí; třešničku na dortu pak tvoří zápisy pocházející ještě z dob Rakouska – Uherska. Učitelům dějepisu by se mohla líbit i Digitální knihovna České sněmy, která se pyšní třeba texty Zlaté buly sicilské nebo Majestátem Rudolfa II. Na náboženské svobody.

Co všechno Česko-Slovenská digitální parlamentní knihovna poskytuje


Projekt jako celek dává nahlédnout do téměř všech uchovaných spisů (některé jsou ještě v procesu digitalizace) týkajících se české státnosti a je v tomto ohledu vyčerpávající. Obsahuje i galerii audiozáznamů (především slibů prezidentů republiky, ale i dalších významných projevů). Co se týče využití v praxi, kromě toho, že může být knihovna dobrým pomocníkem občanovi zajímajícímu se o aktuální politické dění, je dle mého skromného názoru velmi dobře využitelná i jako učební pomůcka. Co jen tak pro ilustraci použít originální dokumenty pocházející z Habsburské monarchie? (jsou samozřejmě v němčině) Proč žákům nepustit prezidentský slib T. G. Masaryka z roku 1934? Nebo projev Klementa Gottwalda k Ústavodárnému národnímu shromáždění 1948? Sama patřím ke generaci mladší (ročník 1986) a vím, že přesné představy žákům chybí i o komunistické éře. Ukázky dobových dokumentů mohou sloužit jako dobrý nestranný průvodce obdobím, které je pro výuku dosti problematické a školy často příliš neví, co s ním.

Co všechno knihovna obsahuje?

Zde je stručný přehled období, jejichž záznamy jsou kompletní:
  • Rakouský ústavodárný říšský sněm 1848 - 1849 (Vídeň, Kroměříž)
  • Sněm království Českého 1861 - 1913
  • Národní shromáždění ČSR a ČSSR (Poslanecká sněmovna a Senát) 1918 - 1968
  • Sněm Slovenské republiky 1939 - 1945
  • Slovenská národní rada 1944 - 1960
  • Česká národní rada 1969 - 1992
  • Usnesení předsednictva Slovenské národní rady 1970 - 1987
  • Federální shromáždění ČSSR a ČSFR (Sněmovna lidu a Sněmovna národů) 1969 - 1992
  • Parlament České republiky (Poslanecká sněmovna) 1993 - 2006
  • Národní rada Slovenské republiky 1993 - 2006
Mezi nevýhody tohoto internetového díla tedy řadím jen dvě věci:

Jednak malou publicitu – jak je možné, že se o něm neví? I přes dvě ocenění Český zavináč (v letech 2000 a 2003) je projekt veřejnosti prakticky neznámý. A jednak lehkou nepřehlednost stránek, s kterou si však každý šikovný nebo alespoň trpělivý uživatel určitě poradí.

Úplné informace o knihovně naleznete na jejích stránkách na adrese: http://www.psp.cz/eknih/info.htm.

Lepší (přehlednější) startovací metou pro začátek práce s aplikací se mi však jeví http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=82.

Štítky: ,

Diskuse o článku Česko-Slovenská digitální parlamentní knihovna



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku