Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Měsíc ostrého provozu + budoucnost

Zítra tomu bude měsíc od ostrého startu blogu Zrcadlo. Jaké jsou naše první dojmy, co se nám osvědčilo, co ne? Kolik lidí blog navštěvuje, které články jsou nejčtenější? Co plánujeme do budoucna? Na tyto otázky se pokusím odpovědět v tomto příspěvku.

Poděkování

Na úvod musím jménem svým i jménem spoluautorů blogu Zrcadlo poděkovat za cenné rady a připomínky provozovatelům Blogu ZaRohem.cz a majiteli webu www.lachout.com.


Postřehy, dojmy, zkušenosti

Je tomu už takřka 10 let od doby, kdy jsem vytvářel první www stránky. Bohužel mi (bylo to tehdy na Netu divoké) dvakrát za sebou zkrachoval poskytovatel webového prostoru a to mě na dlouhou dobu odradilo od dalších pokusů, stal se ze mě pasivní konzument webového obsahu. Za dobu od roku 1999 se toho na Netu hodně změnilo, základy HTML jsou pořád stejné, ale jinak se cítím jako úplný "zob" a to zejména v oblasti propagace.

Vzrostla konkurence, ačkoli přibylo uživatelů, obsahu přibylo několikanásobně více. Asi nenapíši nic objevného: jako nástroje propagace se pro drobného provozovatele blogu jeví naprosto nevhodné výměnné reklamní systémy. Ač jsem s přístupem serverů billboard.cz a vrs.cz maximálně spokojen, klikatelnost je tak nízká (u bannerů na vrs.cz průměr 0,105%), že i v případě úspěšné kampaně blogu Zrcadlo s tématem Puzzle Tádž Mahal (click-rate na vrs.cz 0,743%) a s tématem Politici (click-rate na billboard.cz 0,62%) je přínos pro celkovou návštěvnost naprosto neodpovídající vynaloženému času a úsilí.

Co se osvědčilo? RSS, gadgety Google a jiné podobné služby. Dále osobní doporučení, tzv. virální marketing, kdy spokojení uživatelé šíří prostřednictvím e-mailů a jiných kanálů odkazy na oblíbený obsah. Nejpříjemnějším překvapením tohoto druhu je pro nás server Linkuj.cz.

Rozpačitý dojem máme z různých katalogů a vyhledávačů. Vím, že měsíc je moc krátká doba na posouzení, nakolik je pro nový blog tato forma propagace přínosná. PageRank se buduje dlouhodobě, dokud nenaroste, budou nás při vyhledávání konkrétních frází přeskakovat zavedené weby, i když jejich obsah méně odpovídá vyhledávanému výrazu. Jedno je jisté: přínos je sice malý, ale o hodně větší než u výměnných reklamních systémů.

Návštěvnost, nejčtenější články

Nemůžu říct, že bychom byli s návštěvností spokojeni nebo nespokojeni. Posuďte sami: od 1. srpna do 31. srpna 1101 návštěv a 3083 shlédnutí stránek. Nejvíce návštěv bylo 20. srpna a to 243, naopak nejméně 9. srpna a to jen 2 návštěvy. Celkem máme na články 23 reakcí ve formě komentářů, 6krát jsme sami odpovídali a doplňovali. Google Analytics máme zatím jen 2 týdny, ale i za tuto dobu pro nás poskytuje velice zajímavá čísla: 67,24% nových návštěvníků, průměrná doba strávená na blogu 00:02:47. Údaje budeme podrobněji analyzovat po delším používání této služby.

Jaké jsou nejčtenější články (přesná čísla za celý měsíc nemáme, viz výše)? S přehledem vede příspěvek VŠ učitelé - co celé dny dělají?. O další místa na stupních vítězů se perou články Současná "demokracie" aneb smát se či plakat? a Politické strany - která je nejhorší?.

Budoucnost

Jsem moc rád, že bude pokračovat náš Miniseriál o lásce. Tento projekt pokládám za unikátní na celém českém Internetu, sice neprovokuje čtenáře k reakcím, ani neláme rekordy návštěvnosti, ale obsahově je naprosto jedinečný a zvedá blog Zrcadlo o úroveň výš.

Já se určitě podívám v dalších článcích na praktiky obchodních řetězců a jako "českej inža personalista" i na naše úžasné pány podnikale a manažery. Možná také zavzpomínám s pomocí Internetového archívu na web minulého tisíciletí. Pokračovat bude rovněž vzpomínková rubrika Retro.

Hlavním záměrem je dát více energie do kvality obsahu, s formální stránkou (šablonou), která "žrala" v prvním měsíci hodně času, už si musím přestat konečně hrát :-)

Rádi uvítáme jakoukoli reakci na celkovou úroveň blogu Zrcadlo, nápady, připomínky, nadávky atp. Pokud chcete, pište do komentářů k tomuto článku nebo na e-mail v levém menu, případně do Chat-Boxu tamtéž.

Štítky:

Diskuse o článku Měsíc ostrého provozu + budoucnost

Anonymous Anonymní:

Zdravím :)

Mně osobně se tento blog velmi líbí, protože - jako jeden z mála na českém Internetu - vede čtenáře k zamyšlení.
Pagerank - nejlepší službou na zjištění je IMHO www.ranky.cz. Každopádně budování nějakého "ranku" je běh na dlouhou trať.
Možná by, až vzroste návštěvnost a tím pádem i příjmy z AdSense, stála za úvahu vlastní doména s nějakým "open" redakčním systémem. Přeci jen pak máte větší svobodu v publikování.
Návštěvnost 1000/měsíc je vynikající. Na startup je to, řekl bych, skoro až nevídané číslo.
Linkuj je fajn, škoda, že nemáme obdobu Diggu - v anglofonních zemích se některé weby, jež se dostaly na titulní stránku, složily pod náporem příchozích návštěvníků :). To se vám s Linkuj, bohužel, nestane.
Držím palce do další práce! :)

 
Anonymous Anonymní:

Kratke vyjadreni k mesicnimu provozu blogu Zrcadlo: Myslim, ze se to rozjelo hezky a ma to jakousi formu a vlastni nazor. Mile me to prekvapilo.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku