Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Pirátství 2. díl - Současnost

V dnešní době je situace ohledně pirátství hodně podivná. Vydavatelé a protipirátské organizace se tváří bojovně a zároveň zoufale. Občas je stylem "loterie" vytažen z miliónového osudí pirátů někdo, kdo je zbuzerován a exemplárně potrestán. Přitom, pominu-li kopírování "na koleně" + pár sofistikovaných jedinců, kteří si dávají záležet na anonymitě, je naprosto bezproblémové (byla-li by k tomu vůle) vyhmátnout každého, kdo stahuje to, co by neměl i poskytovatele služeb, které to umožňují. Ale to už brousím do připravovaného 3. dílu našeho miniseriálu. Jaké praktiky tedy piráti v současnosti nejvíc používají?

Pevné nosiče

Udělat si kopii pro svou potřebu je legální. Masový výskyt padělků originálních CD nebo DVD v oficiální prodejní síti u nás nikdy nebyl (narozdíl od sousedního Polska), není a kvůli Internetu ani nebude. K největšímu zneužívání pevných nosičů dochází u softwaru a her, kdy je často jedna originální kopie nainstalovány na více počítačů nebo je rozkopírována po známých. S čím dál větším rozšiřováním Internetu ztrácí tento druh pirátství postupně na významu.

Uploadovací servery

V současné době je pro laiky používání serverů jako , nebo třeba pravděpodobně nejsnažší možností, jak "pirátit". Principy fungování jsou jednoduché: Někdo nahraje na výše uvedené servery soubor (nebo jeho části) a adresu umístí na Internet. Člověk, který baží po MP3, filmu, hře nebo softwaru, zadá do Googlu, po čem touží, doplní jméno poskytovatele a jsou mu vyhledány odkazy, kde se dá daný obsah stáhnout. Stahování bez jakýchkoli poplatků je obvykle omezeno rychlostí a nutností čekat několik desítek sekund před zahájením downloadu. Ale není to pravidlem.

Sdílení souborů

Dnes zřejmě vede v této kategorii , je to program pro sdílení souborů v síti Direct Connect, můžeme ho považovat za neoficiálního nástupcem Napsteru nebo dříve oblíbeného Kazaa. Na rozdíl od a jiných výše uvedených je nutné nainstalovat tento software a pak se připojit do tzv. hubu, což je komunita uživatelů, kteří sdílejí soubory uložené u sebe na počítači. Většina hubů neumožnuje připojení, pokud uživatel neposkytne svůj obsah. Po úspěšném zapojení do hubu je možné prohledávat spřátelené harddisky a stahovat z nich soubory.

Torrenty

Torrent je malý soubor, který obsahuje údaje potřebné pro stažení požadovaných dat. Stejně jako u je nutná instalace speciálního softwaru. Torrenty se dají najít přes Google nebo jiný vyhledávač, uživatel je stáhne a pomocí programu (např. ) zahájí download obsahu, který požaduje.

Kam dál?
Pirátství 3. díl - Důsledky a budoucnost

Štítky: ,

Diskuse o článku Pirátství 2. díl - Současnost

Anonymous Anonymní:

Bacha na Googla a jeho AdSense - leckdy stačí opravdu málo, aby zablokoval blog (pokud je na bloggeru - viz JustIT), nebo reklamu (viz Sbohem, AdSense). Téma popisované v článku by se této poněkud totalitně jednající společnosti nemuselo líbit.... :-/.
Jinak Strong je IMHO už víceméně mrtvý - hlavně po několika zásazích policie (tuším v Kostelci, nebo kde to bylo).
Co tak sleduji, tak nejvíce frčí zmíněný RapidShare, nebo torrenty.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku