Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Konec hromadné dopravy v ČR

"Tak nám zabili hromadnou dopravu," bude moci už za pár let říct paní Müllerová Švejkovi. Kdo? Provozovatelé autobusů a vlaků kvůli neustálému zdražování + naši politici svou "podporou" (obzvláště upřímná snaha Zelených zlepšit situaci je opravdu dojemná). Počet aut roste, už i v menších městech jsou dopravní zácpy běžným jevem. Blíží se doba, kdy nebudeme v ucpaných ulicích trávit desítky minut, ale hodiny.

Proč jezdit hromadnou dopravou?

1) Životní prostředí. Každý, kdo veřejně deklaruje své ekologické postoje a vlastní auto, si zaslouží pár facek. Více než tuna kovů, plastů, toxických barev, skla jako základ, pneumatiky, maziva, zplodiny, palivo a odpady z mytí jako bonus. Tak přispívají zelení automobilisté naší Zemi. To nenapraví ani 1000 let třídění odpadu a používání papírových tašek.

2) Cena na větší vzdálenosti je (cestuje-li jednotlivec) výhodnější než auto, stejně jako najezdí-li někdo málo kilometrů (např. já soukromě do 500 měsíčně).

3) Člověk může být pod vlivem alkoholu.

4) Je-li štěstí a podaří se sedět, dá se číst, učit se atd.

Proč nejezdit hromadnou dopravou?

1) Cena. U dopravy mezi obcemi a městy přesahuje nezřídka cena za kilometr 2,- Kč, u městské dopravy často překračuje 5,- Kč za kilometr. Tyto ceny pořád stoupají, dopravci si sami podřezávají větev.

2) Spolehlivost. Pracovně mám najezděno hodně, autem, vlakem, autobusem. Nejméně spolehlivý je vlak, je třeba počítat minimálně s hodinovou rezervou. Autobusy bývají většinou relativně přesné, není-li nějaká mimořádná událost. Auto samozřejmě vítězí.

3) Čas. Hromadná doprava je pomalá. To je dáno přestupy a také tím, že Vás většinou nedostane přímo tam, kam chcete. I ve velkých městech se dá zaparkovat auto, kde potřebujete, zadarmo nebo za pár drobných.

4) Pohodlí. Tady není o čem diskutovat.

5) Závislost na personálu dopravců. Např. veselý řidič autobusu ČSAD Vsetín na Šťedrý den: "Na stáním neberem, vemte si taxíka."

Je zřejmé, že pro většinu obyvatel naší republiky je hromadná doprava nevýhodná a její smrt je nevyhnutelná. Až budeme trávit každý den cestou z a do práce hodiny v dopravních zácpách, můžeme na ni se slzou v oku vzpomínat.
Komiks Vesnička - zlý skřítek Emil a hromadná doprava
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Konec hromadné dopravy v ČR



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku