Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Politika: Pravice nebo levice?

I když se často mluví o vyprazdňování pojmů "pravice" a "levice", je zřejmé, že velká většina lidí (nejen politiků) se dokáže zařadit do toho či onoho tábora. Ona je to totiž srdcová záležitost. Stejně jako u nehynoucích sporů somráci versus veksláci, Sparta versus Slavia nebo metalisti proti depešákům se přikláním tam, kam mě to táhne, tj. k somrákům, Spartě, metalistům a doprava. Tato kombinace napovídá, že pravděpodobně potřebuji odbornou psychologickou pomoc. Zkuste se zamyslet nad svými preferencemi, jsem přesvědčen, že Váš výsledek bude také zajímavý :-)

Teď vážně: o člověku, který má způsobilost k právním úkonům, by neměl rozhodovat nikdo jiný než on sám. Levice chce různými nástroji zkultivovat všechny lidi, sebrat jim kus svobody a tento použít k budování všeobecného dobra. Pravice věří v jednotlivce, levice v kolektiv. Já nemám takovou důvěru v tento stát a jeho mechanismy, abych mohl být levičák. Ale chápu, že je nutné při konkrétních krocích postupovat se špetkou pragmatismu.

Levičáci - kdy by měli pravdu

Aby mohly levicové myšlenky fungovat, museli by se lidé vzdát přirozeného sklonu hrabat pro sebe a pro svou rodinu, nesměli by zneužívat výdobytků a výhod, které dostávají zadarmo. Táhnout za jeden provaz a neohlížet se na individualitu by bylo nezbytností. Historie ukazuje, že lidé se sami od sebe takto nepolepší a represe (zavírání příživníků...) nefunguje.

Pravičáci - kdy by měli úplnou pravdu

Pravice u nás (a možná i jinde ve světě) naráží na zásadní problém: lidé nejsou ochotní dobrovolně dostatečně dávat ze svého na společensky prospěšné účely (nejlakomější jsou ti nejbohatší, což je logické, kdo není lakomý, těžko se stane bohatým). Proto musíme platit drahý a neefektivní stát, který peníze násilím všem prostřednictvím daní sebere a pak moudře přerozděluje. Překážkou věčné vlády pravice je (stejně jako u levice) lakota lidí.

Obecné resumé

1) Pro efektivní fungování levicového konceptu je nezbytné přesvědčit a aktivně zapojit všechny lidi, jinak se systém hroutí.

2) Pro efektivní fungování pravicového konceptu je nezbytné přesvědčit bohaté a inteligentní o nutnosti společenské odpovědnosti, jinak nastupují levicové nástroje.

3) Zapojit všechny lidi, udělat levicový ráj, je naprosto nereálné a je zbytečné se o to pokoušet, přináší to miliony mrtvých.

4) Přesvědčit nejprve bohatce a později s jejich pomocí i ostatní lidi (po celebritách se opičí) o nutnosti být pozorný k okolí a dávat, kde je třeba, se mi jeví také jako sen. Ale reálnější než levicový kolektivní ráj.

Často je mi vytýkáno, že jsou mé články levicové (mimochodem, ne všichni autoři tohoto blogu mají stejné názory). Jistě se občas nějaký vánek tím směrem může vyskytnout. Ale hlavní moje sdělení je: Bohatí lidé, starejte se o své okolí, pomáhejte. Jinak to bude za vás pořád dělat draze stát, na jehož levicovou politiku a vysoké daně pak můžete nadávat v nóbl putykách.
Komiks Vesnička - Transparentní starosta Králík
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Politika: Pravice nebo levice?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku