Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Současná česká hudba: bída. Proč?

Úvodem musím "poděkovat" za impuls k napsání tohoto článku vítězi soutěže X-Factor národem milovanému Jiřímu Zonygovi. Jeho interpretace Redlovy písničky Husličky (sterilní hudba a naprosto neprocítěný řev místo zpěvu) je tím jednoznačně nejhorším, co jsem ve svém životě slyšel. Dobrou zprávou je, že níže už česká hudba nemůže klesnout, ode dna se jde odrazit jen nahoru.

Pokud se podíváme na nejlepší a zároveň komerčně nejúspěšnější alba roku 2008, vévodí jim padesátníci: Jaromír Nohavica, Michal Horáček a bratři Ebenové. Tvůrci a interpreti, kteří začínali svou kariéru za minulého režimu si často drží svou vysokou laťku. Bohužel mezi novými objevy se za posledních 15 let neobjevil nikdo (snad kromě skupiny Kryštof, Radůzy a Anety Langerové), kdo by jim mohl dlouhodobě konkurovat ať už kvalitou či množstvím prodaných nosičů. Proč tomu tak je?

Mladé hvězdy nemají co říct. Jejich životy jsou bez strádání, proti ničemu se nebouří (slovy skupiny Mňága a Žďorp: "Rebelové vyměkli, Amerika je za rohem."), nečtou, inspirují se jen několika málo vzory (nemají rozhled) a hlavně: člověk z nich necítí nutkavou potřebu cokoli sdělit. Často jsou ve vleku módního průmyslu, těžko pak věřit v textu někomu, kdo má na sobě oblečení za polovinu průměrné mzdy, že je bez prachů či jej trápí sociální problémy nebo nagelovanému frajírkovi smršť naštvaných sprostých slov. K tomu se u mnohých přidává naprostý nedostatek sebereflexe, kdo umí zpívat, chce zároveň skládat, kdo něco normálního složí, chce to pak zpívat. A všichni naslouchají radám "expertů", kteří vědí, jak co možná nejrychleji uspět.

Nostalgie?

Někdy se setkávám s názorem, že současná česká hudba je stejně kvalitní jako před lety a jen díky nostalgii vyzdvihuji na piedestal staré pardály. Proti tomu mám zásadní argument: Kdo o dnešní objevy bude stát za 20 let? Obávám se, že nikdo. Objeví se a zmizí, protože jsou prostě špatní.

Na začátku 90. let byli mladými hvězdami lidé, ze kterých byly cítit emoce, kterým šlo věřit, co zpívají, byli opravdoví. Jejich kariéra začala už v 80. letech, po revoluci se dostali do masového povědomí. A do dnešních dnů jsou na špičce. Podívejte se na archivní videoklipy níže a zkuste si sami odpovědět na otázky: Co chybí dnešním objevům? Proč po nich za pár let (u některých obzvláště vypečených stačí měsíce) neštěkne ani pes? Co mají mladí Kabáti, Landa, Fanánek nebo Lucie Bílá navíc?

Daniel Landa: Jó ulice


Lucie Bílá: Láska je láska


Kabát: Skrblík


Tři sestry: Zelená

Komiks Vesnička - Hudba a podnikatel Chudík
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Současná česká hudba: bída. Proč?

Blogger MH:

A co třeba třetí řadová deska Illustratosphery a Dana Bárty Animage? A co třeba společnýho projekt Robert Balzar Tria a předního světového jazzového kytaristy Johna Abercrombieho s názvem Tales? Nová deska skupiny Madfinger. To snad nejsou nejdůležitjší hudební počiny minulého roku? Ale ano, jsou!!!

 
Blogger Holden Caulfield:

K předchozímu komentáři: Přemýšlel jsem, zda do svých úvah zahrnout také kvalitní, leč komerčně nepříliš úspěšné interprety. Nakonec jsem to neudělal. Být skvělý je super, ale pokud o tom nikdo neví, je to jen hezká onanie. Omlouvám se za vulgarizaci.

 
Blogger Gumitek08:

No Tři Sestry a šílenství okolo nich jsem nikdy nechápal a je to podle mě hrozná srajda, ale dejme tomu, že je to otázkou vkusu. Ale zpět k tomu co jsi chtěl sdělit. Také si dovoluju tvrdit, že hudba je stejná jako před léty. Je škoda, že nejmenuješ žádný interprety, který považuješ za špatný, protože ani přesně nevím, koho máš konkrétně na mysli.. Já si spíše všímám těch interpretů, kteří jsou něčím zajímaví a na které se bude vzpomínat i za pár let si troufám říct. A dnes stejně jako před lety jsou interpreti pro širší nenáročnější veřejnost.. tak to je. Mě se totiž zdá, že jsi jinými slovy řekl "Dnešní děcka nic neznaj a sou tupý, tudíž nemůžou dělat pořádnou hudbu.." ale nikdy tomu nebylo jinak...... Dříve byli taky, ale nikdo si je nepamatuje, protože, cituji tebe "Objeví se a zmizí, protože jsou prostě špatní."

 
Blogger LukasH:

Ceska scena neni spatna, ale clovek musi dlouho vybirat. Jinak min 15 let tu jsou skupiny i jednotlivci celkem sracky, ktere vidite tak max 2 roky a jdou pryc. Dle mne kvalita ceske hudby je ve skupinach jako jsou Illustratosphera s Bartou, J.A.R., Monkey Bussines, Wohnouti, Tri sestry, Coldplay atd a z jednotlivcu trebas Xavier Baumaxa, Horacek, Nohavica, Schmitzer atd. Dle sebe soudim a vim, ze nejlepsi se vetsinou vzdy ukazali a byli oceneni publikem na Trutnove. Kam moc sracek nevleze a pokud ano, tak se vypiskaji, jak uz se nekolikrate stalo.

 
Blogger Thoren:

Lukáš: Nevím, jestli Coldplay jsou dobrým příkladem kvality české hudby :)

 
Blogger Maoran:

Jistě máš pravdu, ale opomenul jsi jednu zásadní věc - konkurenci. Zatímco v osmdesátých letech byla konkurence téměř nulová a lidem nezbývalo poslouchat nic jiného, než to co vysílali v rádiu (a proto si to tak dobře pamatují), teď je to jinak. Stačí si zapnout televizi a strhne tě svět. Proto je tak těžké prosadit se, proto jsou všichni "rychlokvašky". Českou hudbu bych nezahazovala, to co se objeví v televizi hned nemusí znamenat, že je obraz Česka a že to všichni poslouchají. Nejslavnější zpěvák se nemusí rovnat nejlepší zpěvák.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku