Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Adsense: Zájmová reklama a ochrana osobních údajů

Google rozjíždí reklamu cílenou na zájmy uživatelů. Možná i Vás potěšil e-mail se sdělením: "Přečtěte si informace v našem Centru nápovědy a zajistěte, abyste si do 8. dubna 2009 aktualizovali nebo upravili zásady ochrany osobních údajů na svých stránkách. Protože se stránky účastníků a zákony různých zemí liší, nemůžeme bohužel navrhnout přesné znění zásad ochrany osobních údajů." Zásady ochrany osobních údajů musíte aktualizovat i v případě, že nebudete chtít využívat zájmovou reklamu Adsense.

Na fóru pomoci k Adsense bohužel nic užitečného k tomuto tématu nenajdete. Tento článek se proto bude snažit rozklíčovat, co po nás Google vlastně požaduje a popsat současný stav poznání této problematiky. Jaké jsou tedy možnosti řešení?

1) Mrtvý brouk

Povinnost mít na svých stránkách zásady ochrany osobních údajů platí již od jara minulého roku. Takřka nikdo to na stránkách nemá, nikomu se nic nestalo. Proč se vzrušovat? Počkáme, co se stane, uvidíme. Přinejhorším dostaneme ban a změníme reklamní systém. Tento přístup razí mimo jiné uživatel Jasper a další z rozsáhlé diskuse o Adsense na serveru webtrh.cz.

2) Odkaz stačí

Další diskutující (např. Satepek a Tlumic) se přiklánějí k variantě umístit dolů do patičky každé stránky odkaz na zásady ochrany osobních údajů. Jako příklad uvádí stránky horicova.cz.

3) Stránky je nutno hyzdit celým textem

Tento názor se bohužel objevuje nejčastěji. I když je text v nápovědě Adsense buď pořízen automatickým překladačem nebo napsán někým, kdo měl za úkol to co nejvíce zmást, je nejpravděpodobnější, že umístění celého textu na každou stránku je tou věcí, která se po nás chce. K tomu se přiklání ve svém rozčíleném článku např. web 404m.com.

Závěrem

Můžu napsat za blog Zrcadlo, že budeme celou situaci dále sledovat a doufat, že jsme si své povinnosti splnili tímto textem :) Bude-li to nezbytné, klidně něco pidipísmem do patičky dáme. Nejdřív ale musí Google srozumitelně a jasně napsat, co to má být.

Jaké řešení preferujete Vy?
Zajímavé počtení o Adsense: Tim Berners-Lee varoval před špehováním
Komiks Vesnička - Emil, Rudolf a Hugo na tahu
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Adsense: Zájmová reklama a ochrana osobních údajů

Anonymous Karel K.:

Já na ně kašlu. Jestli něco chtějí, tak ať přesně a srozumitelně specifikují, co to má být. Z těch jejich mailů jsem to také nepochopil....
Pokud mě budou chtít nějak postihnout, prosím.

 
Blogger Holden Caulfield:

Začínám se pomalinku přiklánět k názoru, že Google to udělal takto zmateně a nepochopitelně proto, že mu na tom nesejde. Chce mít jen krytá záda pro případné žaloby, pak mohou jeho právníci tvrdit: "Vždyť my jsme je vyzvali a oni darebáci nás neposlechli." Kdybych si mohl vsadit, dal bych variantu: Nic dalšího se dít nebude, na stránky nebudeme muset nic dávat. Necháme se překvapit.

 
Anonymous Karel K.:

Tak já jsem nakonec "vyměkl."
Je pravda, že to asi Google nijak postihovat nebude - ostatně ty zásady měly být na všech webech už od března loňského roku - teď se jen upravovaly :). Kdyby postihovali všechny, co to na webu nemají, přišli by odhadem o 80% uživatelů :).
Nicméně chci to "mít v cajku," takže to v posledním možném termínu narychlo doplňuji na blog i na starší projekt....

 
Blogger Holden Caulfield:

Já taky žádného hrdinu dělat nebudu. Počkám si na upřesňující informace (kdybych věděl, co mám na stránky dát, dám to tam) nebo na nástup nějakých potíží a potom zareaguju. Kájo, můžu případně použít modifikaci textu, který jsi uvedl ty?

 
Anonymous Karel K.:

Ten text jsem našel na webtrhu pod tím odkazem, co jsi sem dával. Autor to tam víceméně uvolnil i pro ostatní, takže si ho klidně přeber :)

 
Anonymous Homer:

Zatím jsem to vyřešil odkazem z patičky. Počkám co na to řekne G. a pak se podle toho zařídím. Dávat celý text do všech stránek se mi moc nechce.

 
Blogger Holden Caulfield:

Tak jsem nakonec dal odkaz do patičky.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku