Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Zachránce národa František Straka

V době, kdy Česká republika úpí pod tíhou ekonomické krize, kdy naše politická reprezentace nezvládla splnit očekávání Evropy a celého světa, kdy jest po potupné porážce od malého slovenského bratra ohrožen postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice, přichází čas pro pravého muže, který dokáže pozvednout sebevědomí národa a dostat nás tam, kam právem patříme: mezi elitu.

Se vší úctou ke trenéru Radovi si neodpustím poznámku, že ke svému postu přišel podobným způsobem, jako věčný náměstek někde na úřadě, který nahradí velkého šéfa po odchodu do důchodu a pak se diví, že to bez bývalého bosse nejde. V klubu, kde by měl čas na práci s mužstvem, by mohl být úspěšný. Dát během pár dnů dohromady mužstvo hvězd bylo nad jeho síly.

Respektovaná osobnost nebo táta nebo šílenec

Pouze jeden z těchto trenérských typů může zvrátit sérií vyhraných bitev kola osudu zpět na naši stranu.

Sebevědomá a respektovaná trenérská osobnost má za sebou úspěchy a nechá si dobře zaplatit. Z našich aktivních trenérů se dá do téhle kategorie zařadit jen Zdeněk Zeman, ten je ale natolik kontroverzní, že pro naše "zaprděné" funkcionáře nepadá v úvahu. Jinak bychom se museli obrátit do zahraničí. Což by nebyl zas takový problém jako peníze. Typický příklad tupého českého šetření na nepravém místě (asi jako když někdo pojídá blafy z Lidlu a pak ušetřené peníze investuje do Activie od Danone, aby se z toho pravidelně nepo...ral). Pánové ze svazu chtějí někoho levného. Čímž tato možnost padá.

Táta aneb Klekí Petra je zpět. Varianta, která by mohla fungovat. S Rakouskem moc nezáří, na reprezentanty otcovská figura platí. Malí kluci se prostě stydí před velkým tátou dělat vylomeniny. To potvrzuje i úspěch z roku 1996 pod taktovkou trenéra Uhrina. Ale v této fázi kvalifikace je už na podobné postavy pozdě.

Šílenec v dobrém slova smyslu, jakým je František "Franz" Straka, je tedy logicky jedinou možností, jak uspět. Straka je známým hasičem průšvihů, na dlouhodobou koncepční práci mu zřejmě schází intelektuální kapacita, ale to v současné situaci není na škodu (reprezentanti také nejsou žádní jaderní fyzikové). Dokáže mužstvo vyburcovat, namotivovat, přinutit hráče, aby ze sebe vydali maximum a nechali na hřišti srdce. Přesně tohle je teď třeba udělat.

Rok 2010: Z programu k nové české opeře JAR

Od producentů opery Nagano
Hudba: Michal David
Libreto: Lou Fanánek Hagen
Hlavní sponzor: Jar
Hlavní mediální partner: Zrcadlo.blogspot.com

Přehled scén:
1) Úvodní sbor
Celý národ teskní. Lidé různého věku, sociálního postavení a barvy pleti bědují nad osudem české reprezentace. V popředí postava Košťála, který sbor doplňuje svým basem: "Beze mě to nejde, beze mě to nejde..." Stará babička z davu mu hrozí holí.

2) Hrdina přichází
Na scénu přichází hlavní hrdina Straka. Sebevědomým bilingvním tenorem usměrňuje rozlícenou lůzu. Plynná němčina zabírá, dav včetně Košťála se stahuje.

3) Strakovo putování
Odysea začíná na Spartě, kde Straka přemlouvá k návratu do reprezentace Řepku. Duet: "Já jsem Sparťan, Ty jsi Sparťan." Přesun do Ruska, tanec s obrem Kollerem. Odlet do Itálie, Straka se poníženě plazí před velkým Pavlem za tónů něžné písně "Pavlíku, jsi můj král."

4) Kvalifikace
Sbor národního mužstva velmi snadno porazí (přezpívá, ubije, přečůrá) všechny další soupeře. Odlehčeno výtvarným dílem Entropa 2 na pozadí.

5) Mistrovství
V daleké JAR za zvuků bubnů navzdory různým nebezpečím tým kráčí až do finále, v něm se utkává s Německem. Strakovo velké sólo: "Nikdy jsem Vás neměl rád, jen marky a eura chtěl jsem brát." Slavnému vítězství nezabrání ani pokusy soupeře o přechod do pochodu.

6) Závěrečný sbor
Kluci v čele se Strakou se vracejí domů, národ jásá. Defilují poražená mužstva, klaní se před reprezentací. Národní tým stoupá k nebesům. Lidé různého věku, sociálního postavení a barvy pleti se drží za ruce. Sbor zpívá:
"Když máš správnej tým, nemůžeš nevyhrát a hrát se dá pouze s ním,
pak zbejvá už jen flašku Jaru si dát a mít k tomu správnej tým.
Vohoho hohu hou vohoho hou hou my jsme ten správnej tým..."
Komiks Vesnička - Vesničani jsou správnej tým
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: , ,

Diskuse o článku Zachránce národa František Straka

Anonymous Anonymní:

Zaslechl jsem fámu, že ta opera bude hodně avantgardní. Hráči samozřejmě budou v dresech, ale Koštál bude mít kostým inspirovaný košťálovou zeleninou (brukev, zelí, květák), Řepka krmnou řepou (olejka je pro něj moc měkká) a Straka známým kleptomanem z ptačí říše strakou obecnou (Z atlasu ptáků: Velká jako holub. Vyznačuje se dlouhým ocasem a výrazně černo - bílým zbarvením s kovovým leskem. Žije v otevřené krajině se skupinami stromů a keřů. Hnízdo si staví v keřích i vysoko na stromech a zakrývá ho "stříškou" z větví. Živí se drobnými savci a ptáky, larvami hmyzu, plži a červy) :-)))

 
Anonymous Anonymní:

Vrchol by byl gdyby se to splnilo

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku