Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

The Full Moon: Zapomenutá punk-rocková naděje

Tento článek volně navazuje na příspěvek Současná česká hudba: bída. Proč?, ve kterém vyjadřuji smutek nad úrovní současné české hudby.

Kormidelníci vydavatelských firem sedí v teplíčku svých kanceláří, nadávají na klesající prodeje, spílají pirátům a žijí ze starých osvědčených hvězd. Člověk by očekával, že budou (podobně jako fotbaloví nebo hokejoví nadháněči talentů) obrážet hudební kluby, surfovat po Netu a hledat neobjevené mladé kapely. Místo toho vyčkávají, až za nimi s pokorou někdo přijde a poprosí: "Prosím, prosím, velký šéfe, byl byste tak hodný a poslechnul si naše demo?".

Většina nahrávek končí v koši, interpreti, kteří mají štěstí, se dostávají do rukou chytráků, kteří radí co jak upravit a pozměnit, údajně proto, aby byl zajištěn prodej. Výsledkem je vznik sterilního, nudného produktu, který si nikdo nekoupí, a ani kritici nejásají.

The Full Moon: Zapomenutá punk-rocková naděje

V rámci ČR jsou desítky, možná stovky nadějných mladých kapel (sborů, písničkářů) různých žánrů, které se odmítají před někým plazit. Chtějí hrát, co se jim líbí, oblékat se podle svého vkusu, naopak nechtějí vystupovat na večírcích firem a podobných superakcích. Proto přes nesporný talent nikdy nedostanou možnost prosadit se a dostat do povědomí široké veřejnosti.

Jednou z takových skupin je i pozapomenutá punk-rocková naděje The Full Moon. Mají to, co mcdonaldizovaným produktům chybí: tah na branku, obrovskou energii, radost z hraní, chuť vykřičet svoji pravdu do světa. Jejich demo nahrávky připomínají svou agresivní naléhavostí debut legendární Nirvany Bleach (nebyl-li by Bleach vydán a přišel-li by s ním někdo za manažerem českého vydavatelství dnes, sním trenýrky, pokud by uspěl).

Samozřejmě k punku patří odjakživa syrové pojetí skladeb a nepříliš dokonalé záznamové zařízení. V relativní technické nekvalitě se ale skrývá to pravé undergroundové kouzlo.

Dost řečí, poslechněte si sami:

Zvoník (autora není možné dopátrat, spousta verzí, tradicionál?)

Lysohlávky bílé (hudba: Mejla Hlavsa, text: Egon Bondy)

Tmavomodrý svět (hudba: Vladimír Lachout, text: Vladimír Lachout)

A pokud Vám to nestačilo, podívejte se na video ze zkoušky. To je underground na druhou :)


Stránka skupiny The Full Moon

Komiks Vesnička - Hudebník Emil a producent Chudík.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky:

Diskuse o článku The Full Moon: Zapomenutá punk-rocková naděje

Anonymous Anonymní:

výborná hudba

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku