Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Kariéra: Co může pomoci při výběru

...aneb ozvěny konference Poradenské dny 2009.

V jednom z předchozích článků o volbě povolání jsem nastínila některé věci, které mohou člověku opouštějícímu základní, příp. střední školu pomoci při rozhodování o tom, kterým směrem se profesně vydá. Dnes bych tento článek ráda doplnila o to, co jsem se dozvěděla na mezinárodní konferenci Poradenské dny, která proběhla 23.-25.9. 2009 ve Žďáru nad Sázavou.

www.infoabsolvent.cz

Tím hlavním, co bych chtěla zmínit, je portál www.infoabsolvent.cz, který je financován ze státních a také evropských peněz. Na konferenci o něm hovořila ředitelka NÚOV PhDr. Helena Úlovcová. A musím říct, že před tímto projektem je třeba smeknout. Integruje snad všechny informace, které hledající může potřebovat. Abych Vás trochu nalákala, pokusím se jej stručně popsat. Stránky jsou členěny do několika sekcí: 1. Volba škol a oboru vzdělání, 2. Absolventi škol a trh práce, 3. Průvodce volbou povolání, 4. Problémy při studiu.

V sekci Volba škol a oboru vzdělání máte přístup k základním informacím o všech školách v ČR a oborům, které nabízejí. Vyhledávat můžete podle různých kritérií - podle oboru, podle zvoleného povolání, podle školy. Zadat můžete také formu studia (denní, večerní, dálkové, distanční) či omezit výběr podle zdravotního postižení nebo typu školy (veřejná, soukromá, církevní, vojenská...). Tzv. Karta oboru Vám poskytne důležité informace, které byste při rozhodování měli znát a brát v úvahu. Zjistíte, kde daný obor můžete studovat a dostat se můžete např. i k učebním plánům oboru nebo k informacím o nezaměstnanosti absolventů oboru. Podobně Karta školy přináší cenné a konkrétní údaje - kromě kontaktů na školu např. také to, jaké se na škole vyučují jazyky, zda je dostupné ubytování či stravování, zda organizuje výměnné studijní pobyty, jak je na škole dostupný Internet apod. . Samozřejmě nechybí ani plán počtu přijímaných uchazečů nebo informace o přijímacích zkouškách či možnosti integrace studentů se specifickými vzdělávacími potřebami. Skvělá je také aktualizovanost stránek: již teď jsou v databázi dostupné údaje pro rok 2010/2011!

Sekce Absolventi škol a trh práce poskytuje různé statistiky a další věci týkající se uplatnění absolventů. Zjistíte zde např. také, jakých kompetencí si zaměstnavatelé cení, jaké jsou jejich požadavky na nové pracovníky nebo jaké je finanční ohodnocení té které kvalifikace.

Sekce Průvodce světem povolání je nádherně interaktivní. Obsahuje set nahrávek z konkrétních pracovních prostředí, které popisují jednotlivé pracovní činnosti. Krátkými filmy provázejí diváka 2 teenageři: chlapec a dívka, kteří upozorňují na podstatné znaky profese a na to, co by měl hledající zvažovat. Po shlédnutí nahrávky se před Vámi objeví také několik otázek, které Vás vedou k zamyšlení nad tím, zda by pro vás daný směr byl skutečně vhodný.

Poslední sekce s názvem Problémy při studiu je zde především pro studenty, kteří si svůj obor vybrali špatně, hrozí jim vyloučení ze školy apod. . Naleznete zde příručku, která Vám může pomoci k efektivnějšímu učení a dále Vás opětovně navede na možnosti volby povolání.

A jakou má www.infoabsolvent.cz slabinu? Po malé anketce uskutečněné mezi mými přáteli se mi zdá být málo známý. Potřeboval by nějakou tu investici do své vlastní propagace. I proto se snažím alespoň svou malou troškou tady na blogu přispět do mlýna. :-)

Informační a poradenská střediska na úřadech práce (IPS)

Na základě toho, co jsem se dozvěděla, bych ráda krátce doplnila informace také o činnosti úřadů práce v této oblasti. Tzv. IPSky existují při všech úřadech práce v ČR. Vznikaly u nás v letech 1994 - 1996 a to hlavně podle německého vzoru s integrací některých britských nebo francouzských prvků. Disponují videoklipy povolání, profesiogramy, databází škol - a to všech ZŠ, SŠ, VŠ v ČR a i některých evropských. Skvělé je časté obnovování databáze, pracovníci tak mají přehled i o tom, kolik je kde aktuálně volných míst. IPS se zaměřují především na žáky ZŠ při tzv. "první volbě", kterým poskytují skupinové poradenství.

Spoluorganizují také různé trhy a veletrhy vzdělávacích příležitostí a některé z nich vydávají i bulletiny s informacemi o vývoji trhu práce v dané lokalitě. Spolupracují s výchovnými poradci, zaměstnavateli i personalisty. Jejich konkrétní činnosti se však úřad od úřadu liší a rozsah kariérového poradenství je závislý na řediteli zařízení, který rozhoduje, na které zákonem přesně nestanovené aktivity (a že těch stanovených je zřejmě mnoho) půjdou finanční i lidské zdroje.

Zdroje:
Konference Poradenské dny 2009:
vystoupení PhDr. Heleny Úlovcové a PhDr. Jiřího Krále.

Komiks Vesnička - Maričina smůla.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Kariéra: Co může pomoci při výběru



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku