Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Černá hvězda - 2. díl

Navazuje na Černá hvězda - 1. díl.

Jeho jednání bylo zkratové. Bez jakékoliv úvahy se napřáhl a pár metrů před přemostěním zasáhl řidiče, který se snažil dostat na druhou stranu. Ten sjel z polní cesty. Motocykl se sajdkárou se převrátil na levou stranu a přimáčkl motocyklistu Gaminského. Roman Nikolajevič Gaminský měl podle pozdějšího pitevního nálezu zlomenou nohu. Harvát ho ukopal. Ve svém vyšinutém stavu vědomí převrátil stroj zase na kola a rozjel se pryč. Harvát byl zdatný jezdec, hravě se s ruským strojem vyhrabal z příkopu.

Kdo je vrah?

Skupinku zemědělců jedoucích na pole minul projíždějící na ruském Dněpru těsně při křížení s hlavní cestou. Jeho civilní oblečení bylo ihned podezřelé. Zakrátko družstevníci učinili hrůzný nález dvou mrtvých těl. Přivolána byla jak naše policie (VB - veřejná bezpečnost), tak ruská vojenská policie. Domnělý pachatel, který ujížděl, byl rozpoznán a ještě ten den zadržen. Vyšetřování bylo komplikované a zdlouhavé, často se ho snažil někdo ovlivnit. Byl zavražděn ruský voják a to byl problém. Nejprve se snažili obě vraždy hodit na uprchlého mladíka. Motivem by prý mohla být touha po Dněpru. Navíc když se motorka nenašla! Nenašla se totiž, i když šel do vězení. Nakonec však kriminalisté skládanku rozluštili.

Soud a trest

Nebýt poctivé práce tehdejší VB, šel by Harvát na oprátku, o tom nemůže být pochyb. Každopádně smrt příslušníka Rudé armády musela být kategoricky potrestána. Harvát byl jménem republiky odsouzen na 25 let kriminálu. Do výkonu trestu byl odvezen z vazební věznice neprodleně po skončení procesu. V nápravném zařízení už o něm věděli! Měl strach. Když kráčel dlouhou chodbou, doprovázen dvěma bachaři, vězňové skandovali: "černá hvězda". Nevěděl, co si má myslet. Jeho pověst ho provázela ještě před nástupem.

Legenda o černé hvězdě

Rezignoval na spravedlnost a představa 25 let vězení ho vykolejila, ale nevzdal se. Žít se totiž musí i v base. Znamení černou hvězdu si později nechal vytetovat na pravé oční víčko.

V tomto případě se soudruzi a soudružky spletli. Pro tohoto vězně nebyl jeho pobyt likvidační, i když ho bachaři situovali mezi nejostřílenější recidivisty. Efekt byl spíše opačný, stal se uznávaným muklem, který zabil Rusáka, kteří byli v té době a v určitých společenských vrstvách milováni jako trn v patě.

Život v base

Po celou dobu svého pobytu až do amnestie, která proběhla po roce 1989, byl nepsaným vůdcem odsouzenců. Řídil veškeré nelegální obchody, které probíhaly za branou věznice. Bez jeho souhlasu se neprodala jediná cigareta, kapka alkoholu nebo literatury. Přišel si na hodně peněz, kterými byl schopen uplácet i dozorce.

Začlenění do společnosti

Po pádu bývalého režimu byl propuštěn při amnestii. Vrátil se o patnáct let starší. Měl spoustu kontaktů a začal podnikat někde na hraně zákona. I na svobodě se mu dařilo. Začal vydělávat spoustu peněz. Já se s ním setkal, když se chtěl, jak říkal, zbavit starých bolestivých vzpomínek a za pár korun mně prodal starou ruskou motorku. Byla v zaprášené staré stodole, kterou dostal jako dědictví po svém strýci společně s velkým pozemkem, na kterém zrovna stavil svoje sídlo. Takový malý zámeček.

Když jsme Dněpra naložili, abych ho mohl odvézt, mrkl na mě a já si všiml, že má na víčku takovou rozpitou černou tečku, která byla dřív pravděpodobně vytetovaná hvězdička. Doma v garáži jsem si pak všiml, že na nádrži jsou v azbuce vyryta tři písmena R N G.

Štítky:

Diskuse o článku Černá hvězda - 2. díl

Anonymous Anonymní:

Perfektní příběh. Takové bych mohl číst hodiny. Díky!

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku