Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Co je větší svinstvo: Úplatky nebo známosti?

Jistě se shodneme, že z morálního hlediska je stejně špatné, podám-li předraženou nabídku a získám zakázku díky úplatku nebo kvůli známostem. V obou případech byli poškozeni další uchazeči, v obou případech jsem získal nefér výhodu a došlo k finanční škodě na straně zadavatele.

Ovšem zatímco za využívání známostí a obchodních kontaktů mohu být uznale poplácán po ramenou, za korupci mi hrozí vězení.

Pojďme se v tomto článku bez zbytečných emocí zamyslet nad tím, co běžným občanům škodí více, co je z ekonomického hlediska méně výhodné a zda by se neměl změnit postoj naší společnosti k těmto fenoménům.

Známosti: Někdo je má, někdo nemá.


Na rozdíl od korupce, která je demokratická (každý, kdo na to má, může uplácet a získat výhodu), jsou známosti záležitostí jen pro vyvolené.

K užitečným kontaktům lze přijít:

1) Náhodou. Například se může jednat o rodinné vazby, spolužáky za školy, sousedy, kamarády.

2) Vlastním úsilím. Tj. budováním vztahů za účelem jejich pozdějšího využití k ekonomickému prospěchu, lichocením, placením útrat, rozdáváním dárků.

Nad náhodou zde nebudu meditovat. Získávání obchodních "přátel" vlastním úsilím v praxi probíhá tak, že lidé, kteří mají plnou hubu toho, jak je jejich čas vzácný, tráví hodiny snahou o získání přízně těch, od nichž chtějí "vydyndat" prachy.

Vybavuji si ze svého krátkého působení v komerční sféře např. neformální posezení s manažery naší přední sázkové společnosti. Hnusný pajzl v centru Prahy, kde začínaly ceny nealka od 70,- Kč, kolem stolu nesourodá skupinka, která by se za běžných okolností v žádném případě nesešla, falešné úsměvy a sáhodlouhé kecy naprosto nesouvisející s kšeftem.

Neprávem ostouzené úplatky


Jak jsem psal výše, je korupce ve své nejčistší formě demokratická. Přijde jakýkoli "šulin z davu", dá na stůl peníze a je mu vyhověno. Známosti je třeba buď několikaletým plazením před obchodními "přáteli" vytvořit nebo mít štěstí v loterii života. Korupce umožňuje prosadit se každému, kdo je ochoten zaplatit, dává šanci na úspěch většímu počtu lidí.

Můžete namítat, že úplatkářství je více zavrženíhodné kvůli tomu, že při něm dochází k přesunu finančních částek z jedné kapsy do jiné. Vezměme to racionálně. Dlouholeté budování kontaktů může být daleko nákladnější než předání obálky: spočítejte desítky a stovky hodin ztraceného času, náklady na reprezentaci, výdaje za dopravu, dárky atd. A teď si představte, že výslednou částku vezmete a rovnou šoupnete tomu, od koho něco potřebujete. Ruku na srdce: Nebudete Vy i Váš obchodní partner spokojenější?

Budujete-li pavučinu kontaktů jen svou snahou, je korupční řešení levnější. Obecně jsou úplatky spravedlivější. O tom, jak je pro Vaši psychickou pohodu přínosné předstírat přátelství k někomu, koho nesnesete, darmo mluvit.

Závěr

Nepropaguji korupci.

Toužím po ideálním světě, kde nebudou rozhodovat úplatky ani známosti, ale jen a pouze parametry nabídky. Ušetřené peníze se věnují na nějaké bohulibé účely, získaný volný čas bude trávit každý dle svého uvážení.

V současné situaci mi nezbývá než natvrdo napsat: Člověk, který dosáhl prospěchu díky známostem, si zaslouží stejné opovržení a trest jako korupčník. Kdo zvýhodňuje obchodní "přátele", je obdobná svině jako ten, kdo bere úplatky a měl by jít v případě odchycení sedět na stejnou dobu. Pokud jste dočetli až sem, můžete mi do diskuse napsat, proč by tomu tak nemělo být. Důvod, že by byla půlka národu v kriminále, neobstojí :)

Kam dál?
Jak lidi legálně oškubat o prachy a jak zbohatnout

Štítky: ,

Diskuse o článku Co je větší svinstvo: Úplatky nebo známosti?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku