Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Řemeslo má zlaté dno

Rodiče naší nové spolužačky Kláry Nové jeli na víkend někam k babičce, takže měla volný barák. Jelikož se před nedávnem přistěhovali, rozhodla se uspořádat seznamovací večírek. Pozvala všechny spolužáky a známé. Petr s Fandou po ní docela házeli oko. Oba se snažili už delší dobu upoutat její pozornost.

Večírek

K jejich domu jsme to přihasili, až byla skoro tma. Bylo vidět, že je to pěkně rozlehlé stavení, které její táta pořádně opravil a zrekonstruoval. Vlastnil u nás v ulici sklenářství, rámoval obrazy, ale krom toho měl fakt zlaté ruce. Alespoň se to tak říkalo. Zvládal všechny zednické, mechanické a elektrikářské práce. Zahradničení bylo jeho koníčkem. Všechno v domě, který koupili, předělal a opravil sám. Centrum akce byl obří obývací pokoj spojený s kuchyní a velkou zastřešenou terasou. Postupně zábava pulzovala do přilehlých částí domu, zahrady a garáže, kde Petr objevil takové ty přísavky na nošení skleněných tabulí. Ty pak přitáhl do domu.

Kdo si hraje nezlobí

Nejdřív všichni s přísavkami dělali krávoviny. Různě se s tím plácali. Zábava gradovala a moji dva spolužáci si slušně přihnuli. Na Kláru jako by oba zapomněli. Nakonec se hosté začali vytrácet do horních prostor domu. V přízemí nezůstal téměř nikdo. Z vrchu znělo ryčné skandování. Nahoru jsem vešel těsně za hostitelkou, která zaječela, když viděla, jak je Fanda mistrně přilepený přísavkami ke kachlíkům v koupelně asi půldruhého metru nad zemí a ukazuje, jak se to prostě nemůže odcucnout. Potom to přišlo! Jak její táta dělal ty nové obklady, nebylo to asi ještě dostatečně zatuhlé, tak se pod Fandovou vahou odloupl čtverec kachlíků o rozměrech zhruba dva krát dva metry, on padl na zem jako žok, těsně za ním keramika. Vyskočil, jak byl opilý, nechytil balanc, vyvalil záchodovou mísu a taky urval umyvadlo, které když dopadlo na zem, rozbilo pár dlaždiček. Po tomto vystoupení bylo všem jasné, že je večírek u konce.

Doznání

Bylo to těžké, ovšem napáchaná škoda byla v krátkém čase neodstranitelná a nezbývalo než kápnout božskou. Fanda to bral jako rovný chlap. V neděli, když přijeli Klářini rodiče, zastoupil jim cestu už u vchodu do jejich domu. Po strohém vysvětlení se rozběhli do patra. Otec se při pohledu na tu spoušť prolomil v kolenou. Nejdřív to prý vypadalo, že bude vraždit, později však zvolal osudný verdikt: „To si odpracuješ, parchante!“ Jak řekl, tak se stalo, protože prachy na zaplacení můj spolužák neměl.

Přátelství je prý někdy víc než láska

Od té doby začal Fanouš pravidelně každou sobotu a neděli docházet k Novákovým. Spolu s hlavou rodiny opravovali koupelnu. Ze začátku byl pan Novák přísný jako řemen, ale později povolil a každé ráno s sebou přinesl něco na zahřátí. Při dokončování opravy už spolu docela obstojně nasávali. Fanda mu pak ještě chodil pomáhat se stavbou garáže, protože odpracovával cenu toalety a materiálu, ale myslím, že už to byla jenom záminka k pijatice. Klára si našla staršího frajera, který pro ni každou sobotu jezdil fungl novým auťákem, spolužák Franta jim s panem Novákem opilí mávali z rozestavěné garáže. Největší fór byl ovšem to, když jsem se dozvěděl, že ten Klářin frajer jednou parkoval v nově postavené garáži a na to jeho auto padla komplet omítka ze stropu.

Štítky:

Diskuse o článku Řemeslo má zlaté dno



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku