Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Sliby za minulého režimu aneb Jak jsme lhali

Veřejné sliby a přísahy v sobě mají vždycky pachuť nedobrovolnosti. Ovšem za minulého režimu skutečně nešlo jinak, než hrdě slibovat. U Jiskřiček a Pionýrů hrozil velký černý puntík ve škole, v případě vojenské přísahy šlo o kriminál.

Zatímco slib Jiskřiček je v podstatě apolitický, Pionýři už dávali jasně najevo svůj vztah k socialistické vlasti. Vojáci za ni dokonce byli ochotni nasadit život.

Co se stalo, když se přiřítila v roce 1989 revoluce? Naštěstí na své sliby všichni rychle zapomněli. Bývalí pionýři režim aktivně bourali, armáda nedělala pro jistotu nic. Dovedete si představit ten fičák, kdyby vojáci dostáli své přísaze a bránili socialistický řád proti každému (tj. i vnitřnímu) nepříteli?

Slib Jisker


Slibuji dnes přede všemi, jako jiskra jasná, chci žít pro svou krásnou zemi, aby byla šťastná.

Slib Jisker (roztomilá slovenská varianta)

Domovina moja krásna, sľubujem ti v tento deň, že ja, tvoja iskra jasná, tebe k sláve vyrastiem.

Pionýrský slib


Slibuji před svými druhy, že budu pracovat, učit se a žít podle pionýrských zákonů, abych byl dobrým občanem své milované vlasti, Československé socialistické republiky, a svým jednáním chránit čest pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže.

Vojenská přísaha z roku 1961


Já, občan Československé socialistické republiky, vědom si své čestné vlastenecké povinnosti, přísahám před bojovou zástavou věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa.

Slibuji, že budu vojákem statečným a ukázněným, že budu důsledně a iniciativně plnit ustanovení vojenských řádů, rozkazy velitelů a zachovávat vojenské tajemství. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně, svěřené mi pracujícím lidem a připravovat se na boj, abych mohl na rozkaz presidenta a vlády Československé socialistické republiky co nejlépe bránit svou rodnou vlast a její socialistický řád proti každému nepříteli.

Pro obranu socialismu jsem vždy připraven stát pevně v řadách ozbrojených sil Československé socialistické republiky po boku Sovětské armády i armád ostatních socialistických zemí v boji proti jeho nepřátelům a nasadit i svůj život k dosažení vítězství.

Tak přísahám!

Použité zdroje:
www.cs.wikipedia.org
www.army.cz


Kam dál?
Hříchy našich politiků aneb Vlády se mění, stupidita zůstává

Štítky:

Diskuse o článku Sliby za minulého režimu aneb Jak jsme lhali

Blogger Unknown:

co jsem někde četl tak armáda byla připravena v roce 1989 zasáhnout, ale nedostala k tomu rozkaz. Takže splnila slib poslouchat rozkazu velitelů...

Dan

 
Blogger Holden Caulfield:

Dane,

já myslím, že větší váhu má další odstavec přísahy, kde velitelé zmiňováni nejsou.

 
Anonymous Slib socialistického učitele:

Někteří dnešní učitelé také slibovali v dobré víře věrnost dělnické třídě a socialistickým ideálům. A v KSČ jich bylo více než v ostatní populaci. Dnes učí něco jiného a vyznávají jiné náboženství. Většina z nich dokázala kolaborovat s každým režimem. Čím vyšší funkce, tím větší kolaborace a platové zařazení.

 
Anonymous Anonymní:

Až přijde umělá inteligence a ovládne planetu, tak všechny ty ulhané, bezohledné a nespolehlivé lidi utratí a nahradí je svou dokonalostí. Už se to blíží, hurááá!

 
Blogger #z80 T0MY:

Tva baba je umela inteligence. Moc cumis na sci-fi.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku