Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

AIRSHIFT: Punk-jazzový projekt legend

Nápad k hudebnímu projektu, který bude založen na improvizaci a tématicky komponovaných setech, se zrodil ve hlavách dvou legendárních hudebníků – Jiřího George Hrubeše a Štěpána Markoviče. Posluchač již při prvním poslechu žasne nad jednotlivými sólovými výjezdy slavného bubeníka Hrubeše a charismatického saxofonisty Markoviče. Kapela nejdříve nahrávala ve studiu, sestříhaný a Hrubešem zprodukovaný materiál hudebníci dál používají při koncertech a následně i na albu. V současnosti nahrávají CD s názvem Lobster Got Away se Skipem McDonaldem a Milanem Cimfem.

Mistři na pódiu. I tak by se dala popsat atmosféra říjnového koncertu v Hradci Králové, kde byl prvně experiment blízký spojení jazzu a punku představen na festivalu Jazz Goes to Town 2010.


Profily hudebníků

HrubešBubeník a autor projektu AIRSHIFT Jiří George Hrubeš je známý multiinstrumentalista, producent a skladatel, který žije převážně v Londýně. Pracuje a koncertuje se svými projekty i se zpěvačkou Andromedou (Janou Kratochvílovou) na jejích projektech - Illuminati, Omega Angels, Elysius. Během několika let se účastnil různých nahrávacích session, turné a projektů s hudebníky jako jsou Skip McDonald (Little Axe, Tackhead), Charles Hayward & Nick Doyne Ditmas (This Heat), Nick Greenwood - basista Arthura Browna.

MarkovičSaxofonista, průkopník gipsy-jazzové fúze, hudební i životní experimentátor, jehož jméno netřeba v jazzovém světě dlouho představovat – Štěpán Markovič. V říjnu 2010 oslavil tento profesor dvaapadesáté narozeniny. Po působení v jazzrockové formaci Expanze II prošel kapelami E.S.P., Jazz Face, byl členem JOČRu, hrál s Emilem Viklickým, Laco Deczim, je členem orchestru Gustava Broma (doprovázel Ray Charlese, Shirley Bassey nebo Lizu Minelli). Spolupracoval s řadou významných tuzemských i zahraničních osobností nejen z oblasti jazzu (Monkey Business, Gulo Čar, Lucie Bílá, George Hrubeš, Chantal Poullain, Matúš Jakabčic a mnoho dalších). Je vyhledávaným studiovým hráčem. Od roku 1998 vyučuje na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Natočil mj. album Resolution a na památném večeru v jazz klubu Reduta doprovázel prezidenta Clintona. Štěpán je pravidelným účinkujícím na velkých jazzových festivalech, jeho Saxtet najdete např. v Jazzu na Hradě, který pořádá prezident Václav Klaus. Vedle velkých koncertů na jazzových festivalech se Štěpán často objevuje v pražském klubu Jazz Time při oblíbených Jam Session. Jeho zájem o experimentování s hudebními žánry je znatelný už jen z výčtu umělců a skupin rozličných směrů, se kterými Štěpán spolupracoval.

CimfeMilan Cimfe je hudebník, zvukový mistr a oceňovaný producent. Pracuje především v nahrávacím studiu SONO Records kousek za Prahou. Hrál například s One Season Bandem, Čechomorem, Krucipüskem, Pražským Výběrem. Jeho nahrávací studio SONO je již natolik prestižní značkou, že jej využívají i taková jména, jako Nazareth, Linkin Park, Dough Wimbish, Living Colour, Mark Stewart, David Bowie... "Slovo Cimfe je pro mne ochranná známka srozumitelná lidem z branže stejně jako Sony nebo Digidesign a pro sebe si k němu vždycky přidávám R v kroužku," říká uznale Petr Novotný, baskytarista skupiny Žalman & spol. Milan je několikanásobný držitel ceny české hudební akademie (za alba Lucie a projekt No Guitars!). Vedle zvukařiny se na mnoha nahrávkách podílí i jako muzikant. Hraje na baskytaru, kytaru, bicí, perkuse, programuje elektronické bicí. Jako zvukový mistr se Cimfe podílel také na nahrávkách k filmu Rok ďábla (Čechomor s Jaromírem Nohavicou) a účastnil se turné Čechomoru Proměny Tour 2003. Spolupracoval na zvuku cd či dvd záznamu skupin Kabát, Sto zvířat, Divokej Bill, Tři sestry...

McDonaldKytarista Skip McDonald se narodil v Ohiu, nyní žije v Londýně, kde potkal Hrubeše. Tento legendární kytarista a producent hrál kromě řady dalších s Brand New Funk, Double Edge, Fats Comet, Fats Comet And The Big Sound, Justice League Of Zion, Mark Stewart and The Maffia, Static Seekers, Strange Parcels, Sugarhill Gang Band, Tackhead a v současnosti hraje s Little Axe.

Odkazy

AIRSHIFT - Youtube prezentace 1
AIRSHIFT - Youtube prezentace 2
AIRSHIFT na Facebooku
AIRSHIFT na MySpace

Zdroj fotografií: Patrick Marek 2010 www.jazzrock.cz, archiv studia SONO.
Článek vznikl za podpory Vladimíra Lachouta (rezervační agent AIRSHIFT - www.lachout.com).

Štítky:

Diskuse o článku AIRSHIFT: Punk-jazzový projekt legend

Anonymous Anonymní:

Výborní muzimanti !

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku