Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Bílá Octavia v akci aneb Dopravní policie zasahuje

Od vzniku České republiky se vystřídalo na postu ministra vnitra 8 zástupců 4 politických stran a 2 nestraníci (Pecina byl bezpartijní navržený ČSSD). Každý z nich měl plno řečí o tom, co je třeba změnit. Koncepce střídala koncepci, reforma stíhala reformu.

Společně s experty na ministerstvu dopravy tito odborníci strávili tisíce hodin plodné práce vymýšlením toho, jak zlepšit situaci na českých silnicích. Od dopravně bezpečnostních akcí, přes změny předpisů, po bodový systém a reklamní kampaně hollywoodského střihu.

Výsledek je nulový. Místy příznivé statistiky se dají vysvětlit buď přirozenými výkyvy (počasí...) nebo zvyšováním bezpečnosti vozidel.

Praktická ukázka fungování dopravní policie

Onehdy jsem nasedal na zastávce Buchlovice-rozcestí do autobusu na Brno. Přímo vedle plechové boudy postávala bílá Škoda Octavia.

Pár pikosekund jsem v duchu nadával na šílence, který zaparkuje svoji káru na takovémto místě. Než mi docvaklo, že čistě bílá barva mezi běžnými řidiči moc nefrčí.

Ano, byla to dopravní policie s vozidlem vybaveným kamerou a radarem.

Čekání na příjezd spoje jsem si krátil sledováním pomalu jedoucích aut, jejichž šoféři se ani neodvážili pomyslet na povolenou devadesátku. Zarazil mě malý počet motorkářů, ti kteří jeli, jeli bezpečně.

Prostě idylka.

Vysvětlení zázraku přišlo krátce po tom, co jsem nasedl do autobusu. Valili jsme kolem nedalekého bistra Tramp, jehož parkoviště je přes prosluněné víkendy vždy zaplněno desítkami motorek. Tentokrát smutně zelo téměř úplnou prázdnotou.

Přítomnost strážců zákona byla evidentně každému předem známa.

E50 - Silnice lemovaná pomníčky

Silnice E50, kde se toto odehrálo, připomíná v Buchlovských horách hřbitov. Pomníček najdete skoro u každé zatáčky.

Člověk by čekal, že tyto pozůstatky dopravních nehod přimějí řidiče k bezpečnější jízdě a odpovědné osoby k přijetí takových opatření, aby k podobným neštěstím (tak často) nedocházelo.

Trapná dopravní policie

Byl bych nerad, kdyby tento článek vyzněl negativně ve vztahu k běžným dopravním policistům.

Oni dozajista dobře vědí, že na první pohled viditelná civilní varianta služebního vozidla není tím pravým ořechovým. Určitě by raději byli (místo vysedávání si za boudou) přímo v provozu.

Dopravní policie je trapná, směšná a nefunkční kvůli neschopným ministrům vnitra a stovkám ministerských i jiných darmožroutů, kteří se na otázce bezpečných silnic roky přiživují.

Když to nezměnil ani Radek John, kdo tedy? Dan Landa? :)

Související text:
Situace na D1 a pravomoci dálniční policie

Štítky:

Diskuse o článku Bílá Octavia v akci aneb Dopravní policie zasahuje



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku