Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Podpořili jsme stávku, byli jsme za blbce

Uběhl týden od brutální stávky. Česká republika byla paralyzována blokádami, do ulic vyšly statisíce zaměstnanců, přidali se také studenti, důchodci, maminky na mateřské... Kalousek s Nečasem na kolenou prosili odboráře, aby podobnou akci neopakovali. Vláda přislíbila okamžitou změnu připravovaných zákonů.

Zpět do reality

Trapnost. Tak lze jedním slovem shrnout odborářskou akci z minulého čtvrtka. Výsměchu se dostalo organizátorům od představitelů koaličních stran, své polínko přihodil také prezident Klaus.

Výsledkem stávky byli pouze zahraniční turisté, kteří zůstali trčet na vlakových nádražích.

Demonstrace se zúčastnily dvě tisícovky lidí. České dráhy mají téměř 30 000 zaměstnanců, Dopravní podnik hlavního města Prahy kolem 10 000. Velká většina z nich využila stávkové volno k popíjení v putykách poblíž svého domova, k práci na zahrádce a jiným bohulibým činnostem.

Odborářští bossové si užili záři reflektorů. Zviditelnili se trapnými projevy, které svou formou a obsahem nezapřely dělný původ řečníků.

Apatičtí studenti

Budoucnost národa si mezitím odpočívala po státních maturitách.

Napsali otevřený dopis ministrovi školství, kde vyjadřují hlubokou nespokojenost s průběhem a kvalitou nové státní maturity.

Jak zareagoval ministr Dobeš? "Přímou odpověď jsme nedostali. Ministr rozšířil své vyjádření do médií a ředitelům škol poslal dopis, který nazval Reakce na otevřený dopis. Přímo na naše námitky tím ale nereaguje, jen šíří lži," říká spoluatorka dopisu Dana Večerková (zdroj Idnes.cz). Jak konkrétně ministr lhal, si můžete přečíst ve článku slečny Večerkové zde.

Co na to studenti? Nic. Nepodpořili protivládní akce, nešířili po Facebooku výzvy k odstoupení kabinetu, jen si hezky od plic zanadávali.

Mlčící většina

Více než tři čtvrtiny lidí se dle průzkumu společnosti SANEP ztotožňuje s názorem politoložky Vladimíry Dvořákové, která tvrdí, že je ČR v rozkladu a příčiny vidí v nefunkční vládě, v zájmových skupinách využívajících politických stran k prosazování svých cílů, v nekoncepčnosti jednotlivých ministerstev a v popírání principů právního státu (zdroj: Parlamentnilisty.cz).

Za komárů se Češi vymlouvali, že nemohou vystoupit proti vládě kvůli strachu z perzekuce. Na co se asi vymlouvají teď?

Jak jsme byli za blbce

Zatímco si stávkující lid užíval volný den a na protivládní akce z vysoka kašlal, já umístil (po domluvě se spoluautory) na stránky Zrcadlo.blogspot.com velký banner s obřím nápisem STÁVKA!. Zároveň jsme se rozhodli neuveřejnit pravidelný čtvrteční článek.

Naivně jsem se domníval, že podobně vyjádří svou nespokojenost s vývojem ČR spousta lidí. Doufal jsem, že je trpělivost u konce. Věřil jsem v semknutí národa proti zkorumpované, neschopné a pekelně lakomé vládě.

Zůstal jsem v tom téměř úplně sám, připadal jsem si jako onen pověstný kůl v plotě. A taky jsem si připadal jako blb. Takový ten trouba, který řekne, co si ostatní myslí, zatímco oni zarytě mlčí.

Kdybych uměl nějaký cizí jazyk, asi bych emigroval. Když vidím, jak moc si nechají mí spoluobčané srát na hlavu, je mi smutno. Po schválení vládních šíleností mi bude ještě smutněji. Neveselo bude všem, až pocítí negativní dopady přímo na sobě.

Aspoň budu moci říct, že jsme na stránkách Zrcadlo.blogspot.com nedrželi hubu. Těm, kteří hubu drželi, posílám tento vzkaz: Ze srdce Vám přeji, ať Vám osud umožní naplno si vychutnat důsledky reforem!

Související text:
Kdo vládne světu? Obyčejný člověk.

Štítky:

Diskuse o článku Podpořili jsme stávku, byli jsme za blbce

Blogger Psychoanalýza:

"Jednotlivec nic nezmění." - fráze, se kterou se kupodivu plně ztotožňuji a ještě bych ji doplnil o "Skupina taky ne."

Nedávno jsem o tom psal, viz. zde:
http://mordemy.posterous.com/kapka-v-mori

 
Blogger Holden Caulfield:

Mordemy:

Tvůj článek se mi líbí. Nabízíš pohled z trošku jiného úhlu, než bývá zvykem.

Ovšem například u významných událostí, které změnily celé lidstvo, lze vidět neoddiskutovatelný vliv konkrétních osob a skupin.

Jak už jsem několikrát psal: Na střední škole se nám osvědčilo heslo "Všechny nás vyhodit nemůžou." A třeba úspěšná nátlaková akce lékařů mi dává za pravdu.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku