Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

VÍME, jak EU a USA vybruslí z dluhové pasti

Tohle nejde splatit! Musí napadnout každého, když vidí obří sumy, které USA a některé země EU dluží.

Běžný člověk odmítá přijmout fakt, že většina peněz ve světové ekonomice nikdy fyzicky neexistovala a nemá základ v jakékoli reálné hodnotě či majetku. Jsou to jen jedničky a nuly přesouvající se z harddisku na harddisk.

Obecně platí: Za určité množství peněz si koupíte dnes méně, než byste si koupili před rokem. Tak to bylo, je a bude. Oficiálně zveřejňovaná čísla nevypadají nijak tragicky, inflace neděsí. V devadesátých letech byla i přes 10% ročně, současnost oproti tomu působí jako idylka. Zádrhel je v tom, že výpočty zahrnují spotřební koš, který obsahuje velkou spoustu zbytných věcí, jejichž ceny (logicky) dlouhodobě klesají. Bylo-li by kalkulováno jen s tím, co opravdu potřebujeme (slušné bydlení, normální jídlo...), dočkali bychom se u nás za posledních 21 let naprosto šokující cifry.

Pojďme si teď na příkladě dvou fiktivních Američanů ukázat, jak výhodné je v globalizovaném světě dlužit.

Rozevlátý Bob versus šetřílek Bill

Rozevlátý Bob se v roce 1990 rozhodl koupit v České republice byt (holky, pivo...). Protože vždycky všechno prohýřil, neměl ani vindru a musel poprosit svého kamaráda šetřílka Billa o zapůjčení celých 2 000 dolarů, které potřeboval (tzv. turistický kurz byl 38,- Kčs/dolar).

Šetřílek Bill věděl, co je Bob zač. Proto riziko nesplácení rozumně vykompenzoval úrokem ve výši 20 procent ročně + prosadil dobu splácení 20 let, aby mohl Bob volně dýchat.

Rozevlátý Bob důvěru přítele nezklamal. Každý měsíc mu poctivě posílal 34 dolarů, celkem to činilo 8 160 dolarů.

Bill každou splátku dobře investoval, dosáhl na slušný výnos 10% za rok. Za 20 let takto rozmnožil své dvě tisícovky na skvělých 24 634 dolarů!

Šetřílek Bill spočítal uškudlené peníze a dostal hříšný nápad na stará kolena je rozfofrovat. Bobovo vyprávění o ČR jej natolik okouzlilo, že také zatoužil po bytě u nás. Vzal kompjůtr a zjistil, kolik za své bohatství dostane korun. Pak zavolal Bobovi: "Čau kámo, mám skoro půl mega, koupím prázdninový bejvák někde poblíž Tebe." Jeho přítel kontroval: "Nekoupíš, dvě třetiny prachů Ti chybí." Bill hořce zaplakal.

Počítáno pomocí kalkulátorů na webu Finance.cz.

Jak EU a USA vybruslí z dluhů?

Na příkladu vývoje směnných kurzů a ceny nezbytného statku (bydlení) lze vidět, že ani půjčování za přemrštěný úrok s následným investováním obdržených splátek nemusí vést k profitu. Dlužník slavně vítězí. Věřitel brečí, ačkoli své peníze dostal zpět a výhodně spořil.

Cesta z dluhové pasti vede (krom vlny bankrotů) pouze jedna: Pokles hodnoty peněz, který bude velmi výrazný. Snad proběhne natolik nenápadně a pozvolna, že nevyvolá masovou paniku.

Kam dál?
Kdo může za dluhy, kdo je nakonec zaplatí (stručný přehled)

Štítky:

Diskuse o článku VÍME, jak EU a USA vybruslí z dluhové pasti



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku