Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Rok jazzmana Štěpána Markoviče

Saxofonista Štěpán Markovič oslaví na konci října 53. narozeniny. Jeho poslední rok mu přinesl úspěch a jak sám říká "bohulibou radost" v podstatě ve všech projektech, kterých se dotknul. Žije v umělecky stylovém bytě v podkroví jen pár kroků od hradu Karlštejna, chodí na dlouhé procházky se svým maďarským ohařem Charliem, vyučuje studenty konzervatoře, stále víc a víc koncertuje a pracuje na nových hudebních projektech.

Štěpán Markovič a Gulo ČarUž v začátcích své jazzové hudební dráhy se velmi rád pouštěl do experimentování s hudebními žánry, spojoval jazz, rock, funky. Dokladem může být třeba jeho poslední deska Markovič & Gulo Čar Rhytm (k dostání na www.lachout.com), kterou v pondělí 17. Října na Hradě pokřtil prezident Klaus. Markovič zde spojil svou jazzovou orientaci s brněnskou funkovou romskou kapelou Gulo Čar, ačkoliv samotný projekt byl podle jazzmana původně "krokem do neznáma". Letos spolu s některými členy této skupiny začal točit v Sonu Milana Cimfeho další své album. Do konce roku by mělo ještě vyjít album z koncertu "Jazz na Hradě", kde pedagog Markovič představuje svůj projekt Saxtet, který tvoří nadaní studenti konzervatoře. To jsou "jen" tři (přinejmenším) rozpracované desky během jednoho roku.

Se jmenovanou kapelou Gulo Čar proběhlo letos několik společných koncertů v Čechách i na Moravě, vystoupili například před slavnou Minou Agossi v Českých Budějovicích, podpořili celostátní setkání dětských domovů v Uherském Hradišti.

Štěpán MarkovičV červenci a srpnu tohoto roku zrealizoval Štěpán Markovič svou myšlenku na koncerty v blízkosti hradu a proběhl nultý ročník "Jazzu na Karlštejně". Samotný cyklus pravidelných Markovičových vystoupení kousek od hradní brány odstartoval velkým koncertem přímo na karlštejnském nádvoří. Večer věnoval svému hudebně-pedagogickému projektu Saxtet, který vedle Ondřeje Štveráčka a Tomáše Baroše podpořil i houslový virtuóz Martin Válek. Na karlštejnském festivalu se začala formovat i studentská kapela nadějného zpěváka Dušana Marka se stálým hostem Štěpánem Markovičem, jejichž vystoupení ohromilo i herce Karla Rodena.

Zřejmě nejúspěšnější český herec současnosti Karel Roden je velký milovník jazzové muziky. Navíc jej s jazzmanem Markovičem pojí dlouholeté přátelství. Spolu také posledního září na hercově statku zorganizovali první jazzový večer. Akce s názvem "Podzimní jazzový večer u Karla Rodena" byla určena pro veřejnost. Strhující tříhodinovou show jazzmana a jeho kapely Balkan Dynasty, zakončil jam session, kterého se zúčastnila vedle hostitele akce i Lucie Bílá.

Pedagogický projekt Saxtet v květnu odstartoval jihočeský South Bohemia Jazz Fest v Týně nad Vltavou, v domácím prostředí Štěpána Markoviče. Letos také proběhlo několik prvních vystoupení s herečkou a zpěvačkou Chantal Poullain. Koncertní program obsahující slavné francouzské šansony Markovič upravil pro své jazzové trio.

V říjnu byl Markovič pozván prezidentem na Hrad, aby zde svým projektem "Re-union" s Jurajem Bartošem připomenuli úspěšný koncert v roce 1994 v Redutě. Ten se tehdy konal ku příležitosti návštěvy Billa Clintona, se kterým vzniklo i společné album. Letošní koncert Štěpána Markoviče "Jazz na Hradě" musel být dokonce kvůli velkému zájmu přesunut do Španělského sálu. Hostem koncertu byl Laco Deczi. Podívejte se na videozáznam.

"Pokud chce být někdo jazzman, musí žít ten jazzový život..." Snad jsou toto slova, kterými lze úspěšnost projektů Štěpána Markoviče vysvětlit.

Zdroj fotografií:
Management Štěpána Markoviče, www.stepanmarkovic.cz

Štítky:

Diskuse o článku Rok jazzmana Štěpána Markoviče



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku