Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Přežili jsme rozpad sovětského bloku, přežijem i rozpad EU

Český stát byl během své dlouhé historie součástí různých nadnárodních celků. Všechna tato uskupení byla ve své době silným globálním hráčem, všechna tato uskupení chtěla existovat na věky. Dnes se o nich učí děti v hodinách dějepisu. Je tedy logické předpokládat, že Evropská unie skončí stejně. Rozpadem.

Chci se s Vámi podělit o několik postřehů k tomu, co nás čeká a nemine.

Černí pasažéři a odbojáři

Obecně platí, že pokud jsou drženy jednotlivé státy příliš pod krkem, mají tendenci k odboji a odtrhávání se.

Je-li naopak vodítko příliš dlouhé, každý si dělá, co chce. Vždy se vyskytnou černí pasažéři, kteří se rozhodnou systém podojit ve prospěch svého obyvatelstva. V současnosti vidíme na příkladu Itálie a Řecka.

Svobodný trh - Příčina krize?

Je zajímavé, že krátce po realizaci snu všech uctívačů neviditelné ruky trhu dochází k velké hospodářské krizi. Volný pohyb zboží, služeb a kapitálu měl podle všech liberálních pouček neomylně zajistit pravý opak.

Netvrdím, že je zde nezbytně souvislost. Ale jsem přesvědčený o nutnosti dále se zabývat možným propojením těchto fenoménů. Prokáže-li se, je třeba z gruntu přehodnotit znalosti, které údajně máme o fungování ekonomiky.

Český lid potřebuje moudré vedení

Neumíme si vládnout. Pro pocit jistoty a bezpečí potřebují naše elity někoho mocnějšího, kdo jim kryje záda. Vždyť jsme malá země, musíme někam patřit.

V žádném nadnárodním uskupení nepůsobí Češi sebevědomě, buď čůráme proti větru a cítíme se utiskovaní nebo lezeme do zadku vrchnosti. Spolupráci na partnerské bázi od nás není možné očekávat.

Jsme-li sami, máme se dobře

Vždycky po tom, co se vymaníme z područí, máme se chvilku fajn. Pročistí se vzduch. Garnitura přisluhovačů odtáhne, dochází k rozkvětu kultury, vládne svobodná atmosféra a víra, že si konečně uspořádáme věci veřejné podle sebe.

Pak se vyšvihnou noví bojovníci, kteří nás zase někam přihlásí.

Díky nepřijetí Eura to ani nebude moc bolet

Možná je na čase postavit pomník všem politikům, kvůli kterým ČR nesplnila Maastrichtská kritéria a nepřijala společnou evropskou měnu. Díky nim jsme ušetřili pěkných pár stovek miliard.

A hlavně díky nepřijetí eura nebude Českou republiku rozpad Evropské unie zas až tak bolet.

Kam dál?
Evropská unie a NATO: Je jen otázkou času, kdy nás zradí

Štítky:

Diskuse o článku Přežili jsme rozpad sovětského bloku, přežijem i rozpad EU

Anonymous Anonymní:

Čím dříve, tím lépe. Bude to méně bolet.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku