Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Iluze o ochraně soukromí na Internetu? Nezbývá než věřit

...aneb Nejsem paranoidní, ale stejně po mně jdou :)

Bylo by marností vypočítávat, kolikrát v minulosti už velké korporace lhaly obyčejným lidem. Dnes nás přesvědčují o tom, že dělají maximum, aby uchránily naše soukromí na Internetu a při používání tzv. chytrých telefonů.

Je to zadarmo, tak držte hubu

Ať už jde o největšího světového hráče ve vyhledávání Google nebo krále sociálních sítí Facebook, k únikům už došlo.

Například Facebook před nějakou dobou dal všem k dispozici soukromá data u některých profilů.

Googlácký server Blogger (kde sídlí Zrcadlo.blogspot.com) se zase onehdy při snaze vnutit svým uživatelům upgrade rozhraní nejenže kompletně zhroutil a musel být obnoven ze zálohy, ale také zveřejnil pravá jména autorů místo nicků. Nepoučeni naprostým fiaskem to budou zkoušet v průběhu dalších týdnů znovu.

Odborníci mají jedinou odpověď: Jsou to bezplatné služby, kde nikdo neručí za nic. Tak se nedivte.

Podmínky používání, které nikdo nečte

Chcete-li používat chytrý telefon nebo služby na Internetu, které shromažďují údaje o Vašem soukromí, musíte souhlasit s podmínkami.

V nich se obvykle provozovatel vzdává jakékoli odpovědnosti za cokoli a umožňuje pomocí speciálních aplikací (jejich funkčnost je otázkou) soukromí chránit.

Že jste žádné takové podmínky nikdy nečetli? Vaše chyba. Souhlas dáváte většinou automaticky. Provozovatelé zveřejňují podmínky používání pomocí odkazů na nepříliš viditelných místech a tím se vyviňují.

Co nás může uklidňovat

Pochybných praktik se při brouzdání Internetem dopouští téměř každý. Kdo nikdy nic ilegálního nestáhnul nebo nenainstaloval (co Vaše děti, šmírujete je?) a kdo neprohlížel svlečené lidi provádějící prapodivné pohyby, ať hodí kamenem.

Shromažďování údajů je jedna věc, jejich vytřídění a přiřazení ke konkrétním osobám věc druhá. Velký aparát na toto potřebný by se neutajil.

Není úniku, buďme k hříšníkům tolerantní

Onehdy jsem četl rozsáhlý návod se spoustou složitých postupů, které musí člověk udělat, aby si uchránil soukromí a přitom mohl na Internetu normálně fungovat. Laik to nezvládne, odborníky odrazuje velká časová náročnost.

Nezbývá než věřit bohatým a mocným, kteří nám už tolikrát lhali. Popřípadě se můžeme inspirovat 22 procenty Čechů, ti (dle dat Eurostatu) nikdy nepoužili počítač.

Pokud média v budoucnu vyhrabou na politika či celebritu nějakou špínu související s používáním Internetu nebo chytrého telefonu, buďme tolerantní. Tvařme se, jako že se nic nestalo. Máslo na hlavě máme totiž všichni.

Kam dál?
Válka proti serverům na sdílení dat: Co tím kdo sleduje

Štítky:

Diskuse o článku Iluze o ochraně soukromí na Internetu? Nezbývá než věřit



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku