Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Kariéra zkorumpovaného politika: Pohádka vs. realita

Krajské volby se blíží, zadlužení České republiky roste, HDP klesá. Porážka vládních partají je na spadnutí. Ledaže by... Ledaže by se podařilo odhalit obří korupční kauzy. A ono už se daří.

Jako u všech zločinů, je i u korupce pro orgány činné v trestním řízení klíčový motiv podezřelého. Co vede lidi, kteří jsou finančně zajištěni na několik životů, k protiprávnímu jednání?

Nabízí se jednoduchá odpověď: Chamtivost. Může se probudit ze dne na den?

Kariéra zkorumpovaného politika - Pohádka

V rámci demokratického procesu uvnitř politické strany se náš hrdina poctivě vypracoval. Během více než 20 let vystřídal různé posty od obecního zastupitele až po poslance parlamentu.

Obětoval se pro kariéru, chtěl změnit svět k lepšímu. Vysedával tisíce hodin na nudných schůzích, otravoval se s veřejností, kvůli práci zanedbával rodinu.

Teď je na vrcholu. Roky dřiny přinesly ovoce. Konečně realizuje cíle, pořídil si za své bydlení, žije v luxusu. Bere každý měsíc víc peněz, než vydělá běžný občan za rok.

Jednoho krásného rána mu bohužel rupne v bedně a zapojí se do nekalých praktik, které policie bryskně odhalí.

Znáte, jak to končí, zamřížovaný anton, rychlá pomoc dobrovolného hasičstva a už ho vedou álejí opadaných hrušní k pankráckému kopečku...

Kariéra zkorumpovaného politika - Realita

Kdysi snad měl nějaké ideály. Přišel o ně v první polovině devadesátých let.

Prostřednictvím sítě spřátelených osob a pozorností na správných místech vyšplhal ve stranické hierarchii nahoru.

Už jako místostarosta spekuloval s převody zemědělské půdy na stavební parcely. Z veřejných zakázek si nechal platit všimné, často bral i odměny ve formě výrobků a služeb.

Obratně budoval kontakty, vždy byl nakloněn vlivným lidem a oni byli nakloněni jemu.

Teď je poslancem parlamentu a králem regionu, kde žije. Porušování zákona je pro něj už roky denní chleba. Ostatně ověřil si, že to obdobně funguje v rámci celé republiky a vzájemné krytí si poskytují politici napříč stranami.

Když je potřeba určit, na kom policie ukáže svou akceschopnost, dostane náš výtečník Černého Petra. Kdyby na sebe tak moc neupozorňoval, asi by ho minul. Ale bylo nutné sebrat někoho, kdo je mediálně známý.

Související text:
Co je větší svinstvo: Úplatky nebo známosti?

Štítky:

Diskuse o článku Kariéra zkorumpovaného politika: Pohádka vs. realita



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku