Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Sportovní přenos: Seriózní zpravodajství nebo lidová zábava?

Včera skončené EURO 2012 bylo hezkou fotbalovou podívanou. Nemalou měrou se o to zasloužilo kvalitní zpracování televizních přenosů. Objevily se ale také hlasy kritizující až moc umělecké pojetí.

Asi největší pozdvižení vyvolal záběr na německou fanynku oplakávající druhý gól, který nadělil Balotelli jejím miláčkům. Rejža ho tam šoupl v tento moment, ačkoli ho kameraman pořídil před utkáním během hymny.

UEFA kritiku odmítá. Neměli v úmyslu manipulovat s diváky, snažili se jen zachytit "lidský příběh zápasu". (Zdroj: Němci kritizují UEFA, záběry z Eura jsou zmanipulované)

Jde-li o zpravodajství, UEFA fatálně pochybila

Dostáváme se k otázce z nadpisu.

Sportovní komentátoři a moderátoři se pokládají za novináře. Takovéto překrucování toho, co se reálně (popř. před desítkami sekund u opakovaček) děje, je z hlediska zpravodajské etiky naprosto nepřípustné.

Sport na rozcestí

Sport je celospolečenským fenoménem, který zajímá téměř každého a dotýká se úplně každého.

Ekonomické důsledky racionálně řízeného úspěchu jsou ve sportu srovnatelné s jakýmkoli jiným hospodářským odvětvím. Platí to samozřejmě i naopak.

Co generuje zisk? Diváci. Ti na stadionu a hlavně ti u televizních obrazovek. Celková úroveň sportovních výkonů je přímo úměrná počtu fešáků, kteří sedí v trenýrkách u bedny.

Čím sledovanější událost, tím lepší podívaná. A tím větší dopady.

Peníze, které nalévají do sportu sponzoři, jim zajišťují lepší prodeje než reklama umístěná v hollywoodském trháku nebo kolumbijské telenovele.

Jak tedy rozeznat, kdy jde o čirou zábavu?

Memento Formule 1

Mám rád Formuli 1. Měl jsem ji rád vždycky. Asi už se nezměním.

Přesto ji nepokládám za sport. Výsledky a rekordní výkony totiž nelze srovnávat kvůli neustálým změnám pravidel. Je to absurdní.

Představte si, že by naší vicemistři Evropy hráli s polovičními brankami, ale se dvěma míči. Výška brankáře by nesměla přesáhnout 150 centimetrů.

A po 16 letech by kopali proti Portugalsku dle současných pravidel. Mohl by se pak fotbal nazývat sportem?

Ostatně za pravdu mi dávají i komerční televize, které během přímého přenosu zpravodajsky superdůležitého závodu Formule 1 dávají reklamy stejně jako v průběhu Ordinace v růžové zahradě.

Chvála konzervativcům

Držím palce konzervativcům z UEFA i FIFA. Vím totiž jistě, že jakmile povolí využití videa, otevřou tím Pandořinu skříňku. K reklamním pauzám pak bude jen kousek, k neuváženým změnám pravidel v každé sezóně pár krůčků.

Nedělejte už (prosím!) z fotbalu větší Disneyland. Zachovejte alespoň zdání seriózního přístupu. Soutěž o vůz Kia budiž varováním pro budoucí generace.

Štítky: , ,

Diskuse o článku Sportovní přenos: Seriózní zpravodajství nebo lidová zábava?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku