Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Strašák jménem exekuce

Každý z nás se někdy dostane, ať už vlastním nebo cizím zaviněním, do tíživé finanční situace. Většinou se nám podaří nějakým způsobem peněžní kolaps vyřešit, ale nastanou i takové chvíle, kdy už nevíme, jak dál a řešíme jednu půjčku druhou a než se nadějeme, nevíme, kam posílat peníze dřív. Stačí jedno opomenutí, nevyslyšení výzvy k zaplacení a může nám na dveře klepat exekutor.

Nenechte se mýlit tím, že se exekuce vztahuje jen na stotisícové nebo milionové pohledávky, soudní exekutor vás může navštívit i ve chvíli, kdy nezaplatíte nájemné, elektřinu, pokutu za jízdu na černo v MHD nebo třeba výživné. I malá, téměř zanedbatelná nezaplacená částka může vést k velkým problémům!

Exekuce je prováděna soudním exekutorem, který je vybaven širokými pravomocemi. Kromě toho, že může zjišťovat majetkové a osobní poměry dlužníka u státních orgánů, jako je třeba policie či finanční úřad, tak i od jiných, například bankovních institucí.

Exekutor má také právo navštívit vás osobně a vstoupit do vašeho bytu, aby zaznamenal soupis majetku. Do vašeho bytu může navíc vstoupit i v době vaší nepřítomnosti, a to za asistence policie a zámečníka. Po příchodu domů tak najdete jen dveře přelepené páskou...

Způsob provedení exekuce určuje sám exekutor, a to v tzv. exekučním příkazu.

Kromě udělení exekuce na plat, kdy dochází ke strhávání částek ze mzdy a dlužníkovi zůstává jen potřebné životní minimum, může exekutor například zabavit finanční prostředky z bankovního účtu, anebo zabavit a následně rozprodat věci movité i nemovité.

Počítat musíte také s tím, že pokud k exekuci dojde, nebude po vás vymáhána jen dlužná částka, ale také náklady za exekuci a odměna pro exekutora, což dlužnou částku citelně navýší.

Co tedy dělat, pokud už se do této situace dostanete?

Nejdůležitější je začít urychleně komunikovat s věřitelem, probrat s ním všechny možné způsoby, domluvit možnost jednorázového splacení dluhu nebo splátkový kalendář.

Pokud se s exekutorem nejste schopni domluvit, existuje mnoho společností, které se orientují na pomoc právě v těchto situacích, proto neváhejte a kontaktujte je.

Vždy existuje možnost, jak situaci vyřešit, jen je potřeba začít – v těchto případech totiž čas hraje proti vám.

Neotálejte tedy s řešením, a pokud se ocitnete ve finančních obtížích, které by mohly vést až k exekuci, na nic nečekejte a vyhledejte odbornou pomoc.

Štítky:

Diskuse o článku Strašák jménem exekuce



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku