Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

J. K. Rowlingová – Prázdné místo

Ti, kteří jsou zvědaví, jaká bude nová kniha slavné britské spisovatelky J. K. Rowlingové, se už na začátku dubna dočkají.

Do České republiky totiž konečně dorazí Prázdné místo, první román Rowlingové napsaný po Harrym Potterovi, který je určený pouze dospělým čtenářům. A i tentokrát Rowlingová napsala knihu, která vás chytne a nepustí.

Po vydání sedmé potterovské knihy autorka prohlásila, že její další dílo bude naprosto jiné, a měla pravdu.

Prázdné místo je tragikomedie, která se zaměřuje na vážná témata a oživuje je lehkým humorem.

Zápletka je nastartovaná smrtí člena městské rady Barryho Fairbrothera, po kterém nečekaně zbude prázdné místo, a fiktivní anglické městečko Pagford se z poklidného a zdánlivě idylického místa mění v bojiště.

A nejde ani zdaleka jen o politiku a mocenské ambice.

Obálka knížký Prázdné místo od J. K. RownlingovéRowlingová ve své knize Prázdné místo podrobuje maloměsto důkladné studii a zajímají ji především životy obyčejných lidí, takových, na které denně narazíte na ulici.

Autorka dává čtenáři nahlédnout do jejich osudů, starostí i tužeb a odhaluje tak vzájemnou pavučinu vztahů.

Barryho smrt měla určitý vliv na každého z nich a postupně, jak se napětí mezi obyvateli stupňuje, vyplouvají na povrch konflikty mezi bohatými a chudými, rodiči i dětmi, členy městské rady či přáteli i nepřáteli, vzájemně se střetávají rozdílné politické názory.

Na veškeré dění Rowlingová nahlíží skrze jednotlivé postavy, kterých je v knize více než desítka.

Najdete mezi nimi teenagery, jejich rodiče i prarodiče.

Kromě politiky se dostanou ke slovu také sociální problémy od drogové závislosti, kouření marihuany, šikany, xenofobie, sikhismu, rasismu po sebeubližování.

Rowlingová se tak zamýšlí nad problémy dnešní společnosti a snaží se odpovědět na otázku, jak moc jsme zodpovědní za svůj vlastní život a za životy ostatních.

Štítky:

Diskuse o článku J. K. Rowlingová – Prázdné místo



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku