Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak vybudovat cyklostezku? Stačí kus plechu, štětka a kýbl barvy

Když jsem byl malý, měli jsme v ulici souseda, který sloužil u Veřejné bezpečnosti. Často jsem kolem jeho domu drandil na kole. Mé první střety se zákonem na sebe nenechaly dlouho čekat. "Ještě jednou Tě uvidím jezdit po chodníku a dostaneš pokutu," říkával zlehka podměrečný strážce pořádku. K naplnění výhružek naštěstí nikdy nedošlo.

Nastala nová doba, přehouplo se milénium.

Cyklisté přestali být obtížným hmyzem a stali se neomezenými vládci chodníků.

I když...

Chodníky nejsou, čím se zdají být.

Šířka zůstala většinou stejná jako dřív, ale přibyly svislé modré dopravní značky s velocipédem v dolní polovině a pánem s holčičkou v polovině horní.

Povrch chodníků pak zkrášlily nejrůznější varianty vodorovného značení. Podle toho nejzdařilejšího ani jasnovidec nepozná, kdo se má kde pohybovat:
Cyklostezka - Vodorovné dopravní značení
Ilustrační foto, zdroj: Wikipedia.org

Starý dobrý chodník se nám jako mávnutím kouzelného proutku přeměnil ve stezku pro cyklisty a chodce.

Zvonky na kolech jsou stejně in jako tesilové kalhoty. Divím se, že mě ještě žádný milovník zdravého pohybu nesrazil. Když si těsně kolem mě tiše prosviští například svěží padesátník v elasťácích, hodně se mi rozbuší srdéčko, ač jsem kovaný heterosexuál.

Jak to v českých luzích a hájích bývá, řešení se začne hledat teprve, až bude první mrtvý nebo zmrzačený.

Přeháním?

Na důchodce může mít střet, jehož výsledkem je třeba zlomená noha, fatální dopad.

Městští politici se rádi kasají, kolik stovek kilometrů cyklostezek vybudovali. Pro postmoderní dobu je příznačné, že budováním často míní pouhé čmárání po chodníku.

Související text:
Konec hromadné dopravy v ČR

Štítky: ,

Diskuse o článku Jak vybudovat cyklostezku? Stačí kus plechu, štětka a kýbl barvy

Anonymous Ďusi:

Článek vystihuje dva fakty. Že mnohé zákony jsou přirozeně nesmyslné, co bylo včera zakázáno, je zítra přikázáno. A že cyklistiku neberou politici vážně. Cyklistika není jen sport, je to i způsob dopravy.

 
Blogger Im.BeCy.L:

Jakožto chodec profesionál (chození do práce mě totiž živý) se cítím dost podobně. Je třeba však uvést na pravou míru jednu věc. Stezka není pro cyklisty a chodce nýbrž pro chodce a cyklisty. I ono zobrazení na svislých značkách kde chodce je výrazně výše naznačuje, že cyklista se může po stejném místě sice pohybovat, ale nemá žádná vyšší práva než jiný chodec. Spíše naopak. Cyklista nesmí ohrozit chodce, kteří po stezce jdou. Přístup tupohlavých cyklistů, kteří zvonek považují za výkřik, ve stylu UHNI pěšáku, vás tedy mohou nechat klidným. Na druhou stranu je jisté, že v případě srážky s cyklistou tupcem, vám nepomůže ani zákon schopný pomáhat a chránit.

 
Blogger Holden Caulfield:

Máte pravdu, skutečně jde o stezku pro chodce a cyklisty. Možná by na ní měla být zavedena nejvyšší povolená rychlost. Na nezbedné kolaře bych poštval strážníky s radarem, byl by klid :)

Jinak nevím, jestli víte, že v současné době bydlím také v Pardubicích. Ty mě inspirovaly.

 
Blogger Im.BeCy.L:

Ano vím, že máte z Pardubicemi jisté zkušenosti ;-) a pokud vás kolo-myš-mash v Pardubicích nyní inspiruje, rád si počkám čeho se ještě dočkáme :-)

 
Blogger novaklen:

No, třeba tady u nás teď máme také "novou" cyklostezku. Jedná se ale spíš o chodník, na který se jen namalovaly čáry. Nejhorší ale je, že v některých místech je dost rozbitý, takže helma na kolo je prostě nutnost. Sama už jsem se v jednom místě s kolem nejednou málem vybourala.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku