Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

V ČR je korupce na úrovni Namíbie a Bahrajnu = Blábol

Tento týden rozvířila mediální vody organizace Transparency International se světovým žebříčkem vnímání korupce ve veřejném sektoru. Oproti minulému roku si Česká republika pohoršila o 3 příčky, je na 57. místě ze 177 hodnocených zemí. Sousedí s Bahrajnem, Chorvatskem a Namíbií.

Absurdní umístění KLDR

Dle Transparency International index vnímání korupce seřazuje země podle stupně vnímání existence korupce mezi úředníky veřejné správy a politiky. Jde o složený index, vycházející z výsledků průzkumů, které se vztahují ke korupci, odrážejí názory odborníků a představitelů podnikatelské sféry.

Na samotném dně žebříčku se umístila KLDR.

Upřímně by mě zajímalo, koho se tam ptali.

Zašli za řediteli fabrik, novináři, vysokoškolskými učiteli? A oni se vyjádřili v tom smyslu, že komunistická státní správa je příšerně zkorumpovaná?

Pochybuju.

Respondenti by skončili na popravišti.

Absurdní umístění USA

USA se dostaly do top twenty.

Amerika náš vzor, chtělo by se říct.

Přitom každý, kdo s ní měl co do činění, Vám potvrdí, že nejdůležitější jsou tam kontakty a známosti (rozuměj protekce, což je uplácení za v budoucnu vybranou protislužbu).

Těžařská firma podpoří politika. Ten (třeba pod záminkou tvorby pracovních míst) podpoří tu správnou legislativu. U nás opovrženíhodný skutek, v USA běžná praxe.

Dalším z mnoha příkladů jsou prestižní americké univerzity. Pokud je uchazeč ze správné rodiny nebo má mocného přímluvce, neexistuje, aby studoval špatnou školu. V ČR téměř trestný čin, tam norma.

Absurdní umístění České republiky

Když se setká Američan osobně s výše popsanými dvěma neduhy, nemá pocit, že se děje něco špatného.

U Čecha stačí, pokud se o podobných praktikách doslechne, a hned je rozčílený nad bordelem panujícím výhradně pod Řípem. Když je pak dotazován, jak vnímá úroveň korupce, odpovídá tak, že jsme na úrovni Namíbie.

Přidáte-li rozdíly v povahách (věčně usměvavý Amík, věčně nasraný našinec), vkrádá se do hlavy neodbytná myšlenka: Co když je celý žebříček pouhým blábolem, který dává zaměstnání stovkám lidí po celém světě? Co když slouží ke zviditelnění a zajištění teplých pracovních míst v Transparency International?

Související text:
Co je větší svinstvo - Úplatky nebo známosti?

Štítky:

Diskuse o článku V ČR je korupce na úrovni Namíbie a Bahrajnu = Blábol

Blogger Unknown:

Je pro objektivitu...četl jste si něco o té metodice testu? Záleží i na tom zda se zeptáte, "je vaše země nechutně zkorumpovaná?" nebo "setkal jste se vy osobně v praxi se zvýhodněním za protislužbu", ne?

 
Blogger Holden Caulfield:

Projel jsem ji.

Rovnítko mezi protekci a korupci dávám já osobně. Je to můj názor.

Podrobněji odkaz na konci textu.

 
Blogger Im.BeCy.L:

Bohužel nezbývá nic jiného než s vaším závěrem souhlasit. Transparency International tento žebříček správně pojmenovává jako "žebříčkem vnímání". Tedy informace ještě více subjektivní než jak to jen jde.

Ještě horší ale je, že se najdou pitomci, kteří se tímto žebříčkem ohánějí, stejně silně jako basebalovou holí.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku