Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Internet od Vodafonu: Funkční nouzové řešení, nic víc

Vodafone nabízí tzv. neomezené surfování za 499,- korun měsíčně. Neomezené v jejich žargonu znamená, že Vám po vyčerpání 20 Giga u spousty služeb razantně sníží rychlost připojení. Mezi strouhnuté weby patří i YouTube, veselé důchodkyně z reklam mají se svými videi smůlu.

Je zřejmé, že jde o hodně peněz za velice málo muziky. Obzvlášť pokud to srovnáme s Internetem po drátě nebo s lokálními poskytovateli. Těžko říct, proč by někdo pětikilo měsíčně Vodafonu dával.

Atraktivní nouzovka

V porovnání s T-Mobilem a mobilním Internetem od O2 má Vodafone výrazně navrch, vystačíte-li se 4 Giga měsíčně. Za tento objem zaplatíte 259,- korun.

U O2 dáte za 3 Giga 505,- Kč, T-Mobile pak chce 449,- korun. Pokud využíváte také jiné jejich služby, možná dosáhnete na slevu. I po jejím započítání je Vodafone s přehledem nejlevnější.

4 Giga měsíčně opravdu není na hujaření. Žádné stahování, žádná videa, žádné obří fotky. Člověk je rád, že vyřídí maily a pořeší, co potřebuje.

Pro ilustraci:
Zašel jsem na Seznam, přečetl 3 maily bez příloh. Pak jsem prohlédl na Aktuálně.cz 3 zprávy. Nakonec jsem na portálu MPSV projel 3 stránky s volnými místy. Kolik jsem vyčerpal? 5,38 Mega. Na den mám k dispozici přibližně 130 Mega.

Vysoká rychlost připojení na obtíž

Paradoxní je, že do nebes vychvalovaná stále větší rychlost připojení výrazně škodí.

Pokud člověk musí na načtení stránky nějakou tu vteřinku čekat, nesklouzává tak snadno k bezbřehému surfování a výrazně šetří data.

Co dělat, když překročíte FUP?


Překročíte-li objem dat 4 Giga (tzv. FUP), je Vám rychlost připojení snížena tak, že je běžný Internet téměř k nepoužití.

Co dělat?

1) Povypínejte reklamy. Je k dispozici spousta aplikací, které to umí.
2) Využívejte mobilní verze webů, jsou daleko úspornější (např. m.email.cz).
3) Šetřete předem. Aktualizace (krom antivirového programu) stahujte až po překročení limitu, získáte 2-3 dny běžného fungování navíc.
4) Nepouštějte bez dozoru (či podrobné instruktáže) nikoho k počítači. Pár videí z YouTube Vás může připravit i o týden surfování.

Také je zde možnost dokoupit data. Ovšem za cenu 201,-/Giga opravdu neláká.

Resumé

Na pořádný mobilní Internet za cenu, která by byla konkurenceschopná vůči jiným druhům připojení, v České republice zatím marně čekáme.

Řešení od Vodafonu není ideální. Dá se s ním přežít. Nic víc. Ostatní operátoři jsou daleko dražší.

Kam dál?
Co mě točí - Vypnuté zvonění mobilu a (ne)přítomnost na Skypu

Štítky: ,

Diskuse o článku Internet od Vodafonu: Funkční nouzové řešení, nic víc



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku