Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak uspořádat svatbu, nenechat se okrást a užít si to

Pomalu se blíží roční výročí naší svatby. Zvažoval jsem o ní článek, když byly dojmy čerstvé, ale nakonec jsem rozhodl, že bude lepší získat trochu odstupu.

Co se týká organizace formalit, pořízení oblečení, tisku pozvánek a nákupu zákusků, nebyl problém. Setkávali jsme se s (plus minus) profesionálním jednáním, nikdo neměl tendenci nás odrbat.

Svatební hostina = Hezká příležitost, jak si nakrást

Zádrhel nastal u (s přehledem) největší položky v rozpočtu.

Je nehezkým zvykem provozovatelů českých hotelů a restaurací, že u plesů, oslav, svateb či podobných příležitostí účtují za všechno vyšší ceny, než mají běžně na lístku.

Tomu jsme se chtěli (stejně jako absurdní platbě za pronájem místnosti) vyhnout. Plný lokál až do časných ranních hodin je přece skvělý kšeft i za běžné ceny.

Nejprve jsme jednali s majitelem podniku, který sídlil kousíček od místa, kde byl obřad. Domluvili jsme si cenu za osobu a další podmínky. Pan majitel si myslel, že nás má v hrsti. Po pár měsících přišel s požadavkem, že chce za malé děti stejnou sumu, jako za dospělou osobu. Přikradl by si takto přibližně 10 000,- korun.

Řekli jsme ne, ačkoli nám už trošku hořely termíny.

Zajeli jsme do několik kilometrů vzdáleného hotelu a vyjednali podmínky. Jakmile doputovala mailem kalkulace, byly tam jiné ceny, než při ústní dohodě. Samozřejmě ve prospěch provozovatele.

Řekli jsme ne, i když termíny už hodně hořely.

Příplatek za splněný sen

Výše zmíněné výtečníky jsme hodně překvapili. Zřejmě jsou zvyklí, že když si snoubenci něco vysní, nehledí na nějaký ten pětilitr.

Tvrdé vyjednávání pravděpodobně nebývá zvykem. Což je při současném skuhrání lidí nad nedostatkem peněz s podivem.

Nakonec jsme hostinu udělali 30 kilometrů od místa obřadu ve městě, kde většina hostů bydlí. Ano, přejíždění bylo nepříjemné. Ale zlodějíčci zaplakali. A s jídlem, pitím i obsluhou byla maximální spokojenost.

Všechno vysvětlit, nejlépe písemně

Pokud chcete udržet rozpočet na uzdě, nenechte se vydírat.

Nemáte-li v plánu pořádat honosnou žranici v luxusních podmínkách, budete se nutně potýkat s tradičními nešvary českých hospod.

Proto doporučuji pečlivě specifikovat své požadavky nejen ústně, ale také písemnou formou. Od studeného piva po horký vývar z opravdových kostí. Připadal jsem si při předávání cáru papíru zlehka trapně. Paní provozní tvrdila, že vše požadované je u nich samozřejmé.

Bohužel jsme byli málo podrobní. Víno pocházelo z našich zdrojů. Dělat z něj hosty hojně požadované svařáky ovšem personál nenapadlo. Holt to nedostali písemně.

Myslete v programu na všechny, jen tak si svatbu užijete

Závěrem se ještě krátce zmíním o programu.

Udržte své ego na uzdě a myslete i na hosty. Třeba hudební výběr dle vkusu novomanželů, který štve 90% přítomných, není správnou volbou.

Nenuťte nikoho k roztodivným aktivitám. Ideální je, když si zábava najde lidi sama. Berte v potaz naturel hostů a předpokládanou dobu, kdy půjdou různé generace spát. Myslete i na děti, pokud se nudí, jsou otravné, věnujte jim kousek playlistu a hrací koutek.

A hlavně se ve svůj svatební den ničím nestresujte. Nezanedbejte přípravu. Pak si jenom užívejte.

Související text:
Svatební zvyky a rituály - Jaký mají podtext?

Štítky: ,

Diskuse o článku Jak uspořádat svatbu, nenechat se okrást a užít si to



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku