Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Katolická církev: Doktor Jekyll i pan Hyde

Těžko najít organizaci, na kterou má široká veřejnost tak rozporuplný pohled. Katolická církev nenechává (i kvůli restitucím) nikoho chladným. Propojení duchovního a světského dráždí.

Je nepochybné, že má-li církev ve 21. století globálně sloužit Kristovu odkazu, musí disponovat majetkem. Musí být manažersky řízena.

Ostatně Ježíš je vzorem všem vedoucím pracovníkům, zemřel před více než dvěma tisíci roky a firma pořád prosperuje.

Ale dost vtípků.

Pojďme si na několika příkladech ukázat, proč rozumně uvažující člověk nemůže dát katolické církvi palec nahoru ani dolů.

Zlá katolická církev

O krvavé historii se není potřeba příliš rozepisovat. Upalování, vyhlazování národů, vyhánění z domovů, podpora sexu s dětmi... Církevní hodnostáři zatím nenašli odvahu na plnou pusu pojmenovat, čeho se jejich předchůdci dopouštěli, a distancovat se od nich.

V současnosti způsobují nejvíce škod církevní dogmata. V rámci euroamerické civilizace na ně většina věřících kašle. Používají antikoncepci, nejdou proti homosexuálům s vidlemi, jsou tolerantní.

Bohužel v méně rozvinutých částech světa způsobuje tažení proti kondomům obří neštěstí. Rodí se miliony HIV pozitivních dětí.

U nás bije do očí obří nepoměr mezi množstvím majetku a reálnými penězi, které každý rok církev dává na bohulibé účely. Měla by provozovat charitu za miliardy, místo toho odčerpává státu peníze na sociální služby.

Hodná katolická církev

Ježíšovy ideály pomalu docházejí naplnění. Podařilo se rozšířit hodnoty jako dobro a odpuštění.

Tam, kde je křesťanství nejdéle, mají se obyčejní lidé v celosvětovém srovnání nejlépe. Katolickou církev může trápit pouze to, že o drobet líp se mají ve většinově protestantských zemích.

Mnohým dává církev sílu v těžkých životních situacích. Mnohým potřebným je opravdu prospěšná.

Spojuje lidi, kterým nejsou ostatní lhostejní. Stará se o ty nejubožejší.

Motivuje jinak než penězi. Pomáhá najít smysl života.

Zmatek nad zmatek

Na konci textu jsem zmatenější než při začátku psaní.

Hezky jsem to utřídil. Opravdu nevím, co si o katolické církvi myslet.

Jisté je, že se vatikánští papaláši řídí heslem, dle kterého nemá smysl měnit, co dlouhodobě dobře funguje. Proto bude katolická církev dál doktorem Jekyllem i panem Hydem.

Kam dál?
Světová náboženství na Internetu - přehled

Štítky: ,

Diskuse o článku Katolická církev: Doktor Jekyll i pan Hyde



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku