Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Bude na Karlštejně funky jazzová noc? Rozhodněte!

Zda se stane i letos hrad Karla IV. místem setkání muzikantských es tentokrát funky a jazzové hudby je do současné chvíle stále nejasné. Jako většina menších tuzemských kulturních projektů, tak i hudební událost Jazz na Karlštejně 2014 se potýká s absencí sponzorské pomoci na svou realizaci. Problém se rozhodli organizátoři řešit neobvyklým způsobem.

Už od roku 2011 se v karlštejnském podhradí návštěvníci setkávali s letním hudebním programem jazzmana Štěpána Markoviče. Ten doslova pod okny svého tehdejšího bytu v těsné blízkosti hradeb Karlštejna začal organizovat pravidelné letní jazzové koncerty. Během letních prázdnin se tak na Karlštejně objevili na pozvání Markoviče téměř dvě desítky výrazných českých i zahraničních muzikantů (Ondřej Štveráček, Sisa Fehérová, Tomáš Baroš, Tomáš Jochmann aj.). Nelze nezmínit, že karlštejnská akce zlákala i herce a milovníka jazzu Karla Rodena nebo prezidentského kandidáta Jana Fischera.

Letošní ročník Jazzu na Karlštejně s podtitulem Funky jazzová noc na Karlštejně by se měl uskutečnit v srpnu 2014. Podle organizátorů půjde o velkou show za atmosféry nočního Karlštejna. Koncert by měl proběhnout přímo na hlavním hradním nádvoří a vstup by měl být zdarma. Samotný večerní koncert by měl shrnout předchozí karlštejnské jazzové ročníky. Navíc bude show rozšířena o zajímavé a výrazné hosty a z celého večera vznikne speciální live CD.

Program Funky jazzová noc na Karlštejně 2014

Na karlštejnském nádvoří se v létě 2014 představí jazzman saxofonista Štěpán Markovič se svým projektem Gipsy Groove. Markovič patří k nejvýraznějším postavám tuzemské jazzové scény. Spolupracoval s neuvěřitelným množstvím českých i zahraničních hvězd; nelze nezmínit jeho spolupráci s Rayem Charlesem nebo Lizou Minneli. Právě Markovičův projekt Gipsy Groove je zobrazením jeho unikátního citu pro kombinování různých hudebních stylů. V průběhu večera zazní autorské skladby a slavné jazzové standarty (J.Henderson, D.Ellington, B.Williams...) ve funky jazzovém pojetí. Rovněž Markovičova kapela Gipsy Groove - složena z rytmiky Gulo Čar - nabrala své muzikantské zkušenosti u světových hudebních ikon, natočili například desku s Dougem Wimbishem, spolupracovali s Gipsy Kings a Jamesem Brownem. Podívejte se na video

Součástí letošního programu bude i samotný koncert funky soul kapely Gulo Čar v původní plné sestavě s úžasnou zpěvačkou Irenou Dirdovou. Jejich koncert prezentuje obrovskou dávku energie spojenou s geniálností a vyhraností samotných sólových muzikantů. Kromě posledních dvou alb (z nichž jedno získalo cenu Anděl) chtějí Gulo Čar na Karlštejně představit i svou novou desku, která by v době konání koncertu již měla být hotova. Video najdete zde.

Karlštejnské pódium bude patřit i brilantnímu saxofonistovi Ondřeji Štveráčkovi (Spustit video) s jeho nadupanou kapelou ve složení Tomáš Kaštan Baroš, Ondřej Krajňak a Marian Ševčik. Mezi dalšími zvanými hosty večera budou například i herec Karel Roden, trumpetista Laco Deczi, Christina Praga a další. Celým programem bude provázet hostitel večera karlštejnský kastelán. Na závěr se můžeme těšit na velký Jam Session všech účinkujících večera.

Podpoř koncert a vyber si odměnu!

Samotný program Funky jazzové noci na Karlštejně slibuje pestrý a kvalitní hudební zážitek na překrásném místě. Navíc by akce měla být zdarma. Otázkou stále ovšem zůstává, zda se vůbec uskuteční. O jejím osudu rozhodují v tuto chvíli právě fanoušci jazzu a funky muziky.

Na samostatných stránkách karlštejnské události byla spuštěna sbírka k realizaci akce. Nejde ovšem o klasickou sbírku: za Váš příspěvek, který může být v libovolné výši, si totiž sami hned vyberete svou odměnu. Mohou to být CD, podepsané plakáty, rovněž si můžete například předem zaplatit odvoz autem po koncertě, zajistit si pro sebe místa k sezení nebo vstup do vyhlídkové zóny s občerstvením.

Velmi originální odměnou za podporu je například soukromá lekce hry na saxofon u Štěpána Markoviče nebo možnost navštívit kapelu Gulo Čar ve zkušebně. Částečně z legrace organizátoři nabídli odměnou za podporu i například možnost věnovat během večera někomu z pódia jednu z písní a jiné neobvyklosti. V podstatě místo drahé vstupenky dostanete hodnotný dárek. Navíc bude každý z přispěvatelů uveden na zdi sponzorů u vstupu.

Sbírku na Funky jazzovou noc na Karlštejně provádí pro organizátory server HitHit, který zajišťuje bezpečné bankovní online převody. Můžete ovšem přispět i klasickou složenkou. Vývoj celé sbírkové akce můžete přehledně sledovat online a nepovede-li se do 15.června vybrat celou cílovou částku, bude vám váš příspěvek férově vrácen. V případě takové situace budou organizátoři nuceni odstoupit od náročného programu a akce se pak pravděpodobně neuskuteční.

Přispět na karlštejnský koncert jazzmanů a vybrat si svou odměnu můžete na tomto odkazu. Zde najdete rovněž další informace včetně toho, k čemu všemu budou vaše příspěvky určeny.

Štítky:

Diskuse o článku Bude na Karlštejně funky jazzová noc? Rozhodněte!



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku