Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Nesrozumitelné české zákony - Politici to dělají schválně!

Po více než deseti letech jsem dostal možnost podrobněji nahlédnout do českých zákonů, které se motají kolem podnikání, daní a dotací.

Změnilo se hodně. Co bylo dříve téměř nepřehledné, stalo se absolutně nepřehledným. Co bylo těžko srozumitelné, stalo se naprosto nesrozumitelným.

Občan za blba

Vyrypovači mohou namítnout, že jsem v uplynulé dekádě zblbnul, a proto se těžko orientuju.

To je možné.

Ovšem čísla mluví jasně. Jako obecně známý příklad lze použít normu, kterou by měl mít v malíčku každý. Týká se totiž úplně všech od narození až do smrti. Starý občanský zákoník měl 880 paragrafů, nový (od roku 2014) vyrostl na svěžích 3081 paragrafů.

Bohužel nejde jen o rozsah. Formulace jsou často totálně zmatené. Ve velké módě jsou odkazy na jiné předpisy, bez nichž je dané ustanovení bezobsažné.

Tunýlek s tištěnými zákony

Vrcholem absurdity je, že za tištěnou verzi zákonů platí stát (který je vytvořil) obří peníze soukromé firmě.

Pokud se Vám náhodou nedostaly ÚZ od společnosti Sagit do ruky, dovolím si stručný popis. Jde o sešity v měkkých deskách, kvalita tisku a papíru velmi silně připomíná noviny v době, kdy ještě nebyly barevné.

Průměrná cena za jednu takovou brožurku se pohybuje kolem 100 korun.

Vydavatel samozřejmě využívá všechny možné zdroje příjmů, proto se lze krom zákonů pokochat také reklamou. Často zde inzerují právníci, vypečené texty jsou nejlepší propagací jejich služeb.

Kdo má z bordelu prospěch?

Krom výše zmíněných právníků vyhovuje bordel v zákonech také politikům. Snadno si do nich schovají, co potřebují. Při tvorbě mají spoustu času, aby se zorientovali a následně využili skulinky k získání výhod.

Zákonodárci jdou svým přístupem na ruku velkým firmám. Ty si totiž mohou dovolit vypláznout miliony (desítky milionů), aby byly v obraze a měly nad obyčejnými lidmi navrch. Rády také ulijí pár drobných spřátelené partaji, která patřičně zatlačí v Parlamentu.

Jak si připadá běžný občan, který celý cirkus platí? Podobně jako ve frontě na banány za komárů: Ač je v pozici zákazníka, tváří se pokorno-nasraně a je pravděpodobné, že se ničeho nedomůže.

Související text:
Co je v ČR moderní? Porušovat zákony a tratit na tom

Štítky: ,

Diskuse o článku Nesrozumitelné české zákony - Politici to dělají schválně!

Anonymous Anonymní:

Nejlepší ukázkou úpadku legislativy je velikost (tloušťka) jednotlivých ročníků Sbírky zákonů. Nebo počet právních předpisů ve Sbírce zákonů za rok uveřejněných.

 
Blogger Holden Caulfield:

Demokracie selhává, volby v této oblasti evidentně nemohou nic změnit. Nepořádek v zákonech vyhovuje všem stranám napříč politickým spektrem (včetně parlamentních nováčků).

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku