Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

U Babiše na školení - Takhle nás řídí jako firmu

Andrej Babiš má za sebou 3 roky v čele Ministerstva financí.

Co se mu povedlo? Vyměnil své nejvýše postavené podřízené a relativně úspěšně spustil dlouho slibované projekty jako EET nebo kontrolní hlášení.

Co se mu nepovedlo? Nepovedlo se zvýšit efektivitu práce. Jeho vize o lepším fungování Finanční správy se (obrazně řečeno) nedostaly za hranice pražských kanceláří.

Jako malý důkaz o tom, jak běží u obyčejných pracovníků všechno ve starých kolejích, nabízím několik vět o školení, které jsem v rámci těchto mrazivých dní absolvoval.

Jak se školí u Babiše

Jednalo se o vzdělávací akci zaměřenou na práci se dvěma počítačovými programy.

Sešli jsme se v počtu 24 osob a hodně různorodém složení. Přijela slečna, která je u nás 3 měsíce, a také příjela paní, která je u nás 17 let.

Probíraná látka proto začínala od úplných základů. Počítačů bylo méně než účastníků, v obsluze jsme se museli někteří střídat (vzpomínám na rok 1996, kdy jsme se na střední škole podobně střídali u Internetu).

Zapamatovat si toho vzhledem k výše uvedenému a rychlému tempu výkladu příliš nešlo, zapisovat dění na obrazovce do sešitu také nebylo tím pravým ořechovým.

Zopakoval jsem si, co jsem znal. Poznačil si naťuknutí toho, co jsem neznal. Dostali jsme vytištěné materiály.

Lektoři byli dobří, v rámci dané situace dělali maximum. Personál vzdělávacího zařízení byl fajn. Kuchaři zaslouží absolutorium, s rozpočtem 88,50 Kč/strávník/den dokázali zázraky (Andrejův pejsek jí dozajista za víc peněz).

Kolik tohle všechno stálo:
- jízdné, ubytování, jídlo pro 24 účastníků a 2 lektory,
- týdenní plat pro 24 lidí, tj. 960 člověkohodin,
- odměna lektorů.

Jak to dělat lépe

Byl-li by pořádán kurz formou e-learningu, zabral by u jednoho účastníka místo 40 placených hodin přibližně deset hodin. Každý by se logicky soustředil pouze na dovednosti, které odpovídají jeho pokročilosti, proto lze kalkulovat se 75 procentní úsporou.

Ušetřilo by se za jízdné, týdenní stravování a ubytování pro 26 osob, nemusela by se platit odměna lektorům.

Náš software neprochází bouřlivými změnami, slouží destítky let. Jednou zaplacené výukové programy by mohly být využívány ještě dlouho.

Školení jako odměna

Jistě, můžete namítnout, že u podobných výjezdních školení jde také o utužení kolektivu a odpočinek na pěkných místech.

To by ovšem muselo být rozkvetlé jaro, vysmáté léto nebo sluncem prohřátý začátek podzimu. Nikoli hnusná zima s minimem sněhu a obřími mrazy.

Související texty:
Jak u nás na úřadě myli okna
Definitiva pro úředníky? Jen novinářský blábol

Štítky: ,

Diskuse o článku U Babiše na školení - Takhle nás řídí jako firmu

Anonymous Anonymní:

Nemusíte myslet přece pouze takhle omezeně, chcete-li (mini)mikroekonomicky, ale zkuste trošku větší rozhled a případné vazby. Vám např. příjde, že e-lerning to vyřeší, ale co skupinová dynamika, co rekreace a regenerace při změně pracovní zátěže a prostředí, popřípadě co školení to odpisy a taky si možná pomohl někdo z vedení. Jen říkám, že je fajn se na to občas podívat i z jiného úhlu. ;)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku