Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Národní týden manželství

Únor: masopustní veselí, plesy, těšení se na konec zimy, Valentýn. A taky národní týden manželství. Letos v termínu 13. - 19. února.

Já vím, že svůj den, týden, měsíc a kdovíjaké jiné určení už má úplně všechno: leckterá nemoc, matky, otcové, děti a mimo jiné třeba i zdravé zuby. V tom kontextu by bylo skoro divné, kdyby manželství bylo výjimkou. Ale mám prostě dojem, že zrovna tohle je něco, k čemu bych chtěla přitáhnout vaši pozornost.

Ono je vůbec skoro zázrak, že manželství ještě existuje.

Vezmeme-li v kostce jeho historii, mělo být institucí pomáhající jedincům společně ekonomicky fungovat a zachovávat rodinu, poskytnout dětem jistotu a určitý společenský status. S relativizací hodnot, ženskou emancipací, antikoncepcí, sekularizací to s ním nemůže vypadat nijak slavně. Nota bene, když stát vás ekonomicky zvýhodní spíš, když sezdaní nejste (a ideálně tvrdíte, že spolu ani nebydlíte).

Vstup do manželství je navíc risk, berete na sebe zodpovědnost za toho druhého. Slibujete, že s ním budete v dobrém i zlém, což může /zde zapojte svou bohatou fantazii/ znamenat prakticky cokoli. I když to dnes řada lidí bere na lehkou váhu a prchá při prvním průšvihu za rozvodovým právníkem. Navíc, že by byl ve společnosti nějaký silný étos odpouštění druhému nebo budování pevných vztahů, to se mi taky nejeví.

A tak se mi hodně líbí myšlenka týdne manželství. Vypůjčím si citát z webu, který je mu věnovaný:

Oženit se, založit rodinu, přijmout všechny děti, jež přijdou, zachovat je na tomto nejistém světě a dokonce, bude-li to možné, je trochu vést, to je podle mého přesvědčení nejzazší meta, jíž může člověk dosáhnout.

F. Kafka

Třeba vás naláká k jeho návštěvě. Najdete na něm přehled akcí k NTM ve vašem kraji, inspirativní texty i tipy na filmy s párovou tematikou. Adresa: http://www.tydenmanzelstvi.cz.

Jsem manželkou několik málo let. Už teď můžu říct, že to není vždycky jednoduché. Přesto nevím, co by mi mohlo dát více smyslu než rodina a do ní patřící manželství a láska.

Na závěr už chci nechat jen promluvit básníka:

Na nebi sbírá se vítr,
zítřejší nachový vítr,
a znova láska,
znova odedávna
zpovzdálí překáží smrti.


J. Skácel

Kam dál?
Láska v průběhu staletí
Svatba - Jak to vidí chlapi

Štítky:

Diskuse o článku Národní týden manželství



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku