Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Kudy ke štěstí? Naplňovat své potřeby a následovat výzkum

Dnes bych Vám ráda představila teorii duševní pohody slavného amerického psychologa (mimo jiné dřívějšího prezidenta APA - americké psychologické asociace) Martina E. P. Seligmana.

Pětasedmdesátiletý Seligman je autorem několika v psychologii dobře etablovaných konceptů, z nichž asi nejznámější je naučená bezmocnost. Poslední roky se věnuje pozitivní psychologii a jejím praktickým aplikacím. V českém jazyce jsou z jeho knih krom aktuálního Vzkvétání k dispozici ještě:

Naučený optimismus
Jak změnit své myšlení a život
Opravdové štěstí
Pozitivní psychologie v praxi

Teorie duševní pohody

Na základě mnoha let výzkumu (a také přepracováním své původní teorie opravdového štěstí) dospěl Seligman k následujícím pěti prvkům, z nichž každý má pro duševní pohodu svůj nenahraditelný význam. Jsou to:

1) Pozitivní emoce

Tedy zažívání pocitů jako radost, úleva, nadšení, vděčnost, vřelost apod. Maximalizovat je můžeme tím, že se na ně budeme více soustředit, více si jich ve svém životě všímat, lze si je také navozovat tím, že budeme dělat takové věci, které nám je přinesou.

2) Zaujetí činností

Optimálně prožívání flow fenoménu, tedy absolutního pohlcení danou činností, kdy člověk zapomíná na čas. Obvykle se objevuje u úkolů, na které máme dost kompetencí je řešit, ale ne tak výrazně, aby nás nudily.

3) Pozitivní vztahy

Vztahy, o něž pečujeme a které jsou nám oporou. V autorově knize najdete řadu tipů, jak své vztahy vylepšovat - třeba skrze dovednost sdílení dobrých zpráv s druhými.

4) Smysluplnost

Není jen subjektivním kritériem, ale vyznačuje se tím, že v životě jedince nachází i objektivnější, vnější hodnocení.

5) Úspěšný výkon

Snaha dosáhnout vítězství pro vítězství, uspět pro úspěch samotný.

Poznámka:
V angličtině se užívá akronym PERMA - Positive emotions, Engagement, Positive Relationships, Meaning, Achievement.

Kolik z toho se Vás týká?

Takže velmi zjednodušeně: Maslow ve své teorii formuloval, co každý z nás potřebuje. Seligman upozorňuje na to, co nás činí šťastnými. Na nás je jít tomu vstříc. Poradit si s překážkami, které nám v dosažení žádoucího brání. Důležitou ingrediencí na cestě k tomuto cíli je také laskavost k sobě sama. Ale o té už možná někdy jindy.

Také Vás zajímá:
Odpuštění
Jak posilovat sebeuvědomění dítěte

Štítky:

Diskuse o článku Kudy ke štěstí? Naplňovat své potřeby a následovat výzkum



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku